Lynyrd Skynyrd: η ιστορία και ο "θρύλος" της πιο άτυχης μπάντας


Οι Lynyrd Skynyrd δεν είναι μία κοινή μπάντα, αλλά ιδέα. Σύμβολο που δεν πεθαίνει. Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας, της κοινωνίας, της κουλτούρας, της παράδοσης της Αμερικής.

Οι "Dukes of hazzard", η Νέα Ορλεάνη, τα μπάρμπεκιου, ο νόμος των όπλων, τα πετρέλαια του Τέξας και κάπου ανάμεσα και οι Lynyrd Skynyrd. Λέξεις που φέρνουν σε επαφή έναν πρωτάρη με άρωμα Νότου.

Ο καθηγητής Leonard Skinner πηγή έμπνευσης του ονόματος

Συστάθηκαν ως συγκρότημα το 1964 αλλά περίμεναν μέχρι το 1973 για να κυκλοφορήσει το πρώτο άλμπουμ, το οποίο τιτλοφορείται με το παραστατικό… Pronounced 'lĕh-'nérd 'skin-'nérd.

Υιοθέτησαν το συγκεκριμένο όνομα, από τον καθηγητή φυσικής αγωγής στο σχολείο ‘Robert E. Lee High School’, όπου ήταν μαθητής ο Ronnie Van Zant, τον Leonard Skinner, ο οποίος δεν έτρεφε ιδιαίτερα φιλικά συναισθήματα για τους μακρυμάλληδες μαθητές.

Η μπάντα ονομάστηκε "Leonard Skinnerd", αλλά λόγω της χαρακτηριστικής προφοράς των Νοτίων ακουγόταν Lynyrd Skynyrd!

Είναι χαρακτηριστικό πως το συγκρότημα διατήρησε φιλικές σχέσεις καθόλη την διάρκεια της πορεία του με τον Skinner.

Ο τελευταίος έλαβε μάλιστα μέρος σε συναυλία τους στο ‘Jacksonville Memorial Coliseum’!

Η τετραετία της καταξίωσης πριν από το δράμα!

Οι Lynyrd Skynyrd προερχόμενοι από το Τζάκσονσβιλ της Φλόριντα γνώρισαν τεράστια επιτυχία στην τετραετία που ακολούθησε κυκλοφορώντας πέντε άλμπουμ.

Το προφητικά μακάβριο “Street Survivors” (1977) αποτέλεσε το κύκνειο άσμα της πρώτης περιόδου της μπάντας που βρέθηκε στον κολοφώνα της δόξας αλλά και αντιμέτωπη με την απόλυτη φρίκη.

Η φρίκη του αεροπορικού δυστυχήματος

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 1977, το αεροσκάφος Convair 240 έμεινε από καύσιμα εν πτήσει με συνέπεια να συντριβεί λίγο πριν φτάσει από το Greenville της Νότιας Καρολίνας στο Baton Rouge της Λουϊζιάνα που ήταν ο αρχικός προορισμός.

Ο τραγουδιστής Ronnie Van Zant, ο κιθαρίστας / τραγουδιστής Steve Gaines, η τραγουδίστρια Cassie Gaines (αδερφή του Steve), και το μέλος του προσωπικού Dean Kilpatrick, όπως επίσης ο πιλότος Walter McCreary και ο συγκυβερνήτης William Gray ανασύρθηκαν νεκροί.

«Ζωντανοί-νεκροί»

Οι υπόλοιποι επέζησαν αλλά με σοβαρά σωματικά και ψυχικά τραύματα!

Ο κιθαρίστας Allen Collins υπέστη ράγισμα δύο σπονδύλων στο λαιμό του, ενώ τόσο ο Collins όσο και ο μπασίστας Leon Wilkeson λίγο έλειψε να χάσουν τα άκρα τους από την σφοδρότητα των τραυματισμών!

Ο Wilkeson υπέστη σοβαρές βλάβες στον πνεύμονα, ενώ έχασε τα περισσότερα δόντια του।

Ο κιθαρίστας Gary Rossington έσπασε τα δύο του χέρια του, το δεξί του πόδι και τη λεκάνη του ενώ έφερε εκτεταμένα τραύματα στο στομάχι και το συκώτι του, δίνοντας μεγάλη μάχη για πολλούς μήνες μέχρι να αναρρώσει.

Η τραγουδίστρια Leslie Hawkins υπέστη διάσειση, έσπασε το λαιμό της σε τρία μέρη και είχε σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο.

Επίσης η μύτη του κιμπορντίστα Billy Powell παραμορφώθηκε, ενώ τραυματίστηκε στο πρόσωπο και στο δεξί του γόνατο.

Το μακάβριο εξώφυλλο

Σατανική σύμπτωση αποτελεί το γεγονός πως η αρχική έκδοση του άλμπουμ, "Street Survivors" απεικονίζει τα μέλη του συγκροτήματος σε έναν δρόμο, τυλιγμένα στις φλόγες.

Αμέσως μετά το αεροπορικό δυστύχημα το εξώφυλλο του δίσκου αντικαταστάθηκε!

Η κατάρα καλά κρατεί…

Η κατάρα των Lynyrd Skynyrd συνεχίστηκε. Στις 23 Ιανουαρίου 1990, ο Allen Collins έφυγε από τη ζωή λόγω επιπλοκών. Το 1986 είχε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κοντά στο σπίτι του στο Τζάκσονβιλ, με το οποίο σκοτώθηκε η σύντροφος του ενώ ο ίδιος έμεινε μόνιμα παράλυτος από το στήθος του και κάτω…

Ο μπασίστας Leon Wilkeson βρέθηκε νεκρός στις 27 Ιουλίου, 2001 στο δωμάτιο του ξενοδοχείου ‘Ponte Vedra Beach’ της Φλόριντα σε ηλικία μόλις 49 ετών.

Στις 29 Ιανουαρίου 2010, ήταν η σειρά του Billy Powell να εγκαταλείψει τα εγκόσμια σε ηλικία 56 ετών από καρδιακή προσβολή!

Ο Rossington κραδαίνει τη σημαία

Οι Lynyrd Skynyrd θεωρούνται διαχρονικά ως οι πιο διάσημοι εκπρόσωποι του Southern rock έχοντας πουλήσει περισσότερα από 30.000.000 δίσκους, κυκλοφορώντας 12 studio albums!

Χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια για να σταθούν και πάλι στα πόδια τους πραγματοποιώντας μία περιοδεία με το μικρότερο αδερφό του τραγουδιστή Ronnie Van Zant, τον Johnny ως frontman. Πλέον από τα αρχικά μέλη της, την σημαία του Νότου κραδαίνει μόνο ο Gary Rossington.

Η πρώτη συναυλία των Lynyrd Skynyrd στην Ελλάδα!

Στις 18 Ιουνίου, στο Ελληνικό (γήπεδο Baseball) οι γνώριμες νότες του Sweet home Alabama θα ακουστούν για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους από τους εμπνευστές τους.

Το συγκεκριμένο τραγούδι θεωρείται κάτι σαν σήμα κατατεθέν του διάσημου συγκροτήματος. Ουσιαστικά τα μέλη της μπάντας καταφέρονται εναντίον του Νeil Young. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στους στίχους:

“Well I heard mister Young sing about her, Well, I heard ole Neil put her down, Well, I hope Neil Young will remember, A Southern man don’t need him around anyhow”.

Ο Καναδός συνθέτης είχε κάνει το λάθος να γράψει τραγούδι όπου καταδίκαζε τις συμμορίες του Νότου που δρούσαν ρατσιστικά σε κάποιες περιπτώσεις και οι Lynyrd Skynyrd του απάντησαν με αυτό τον τρόπο।

Η μπάντα-θρύλος επέστρεψε με το «God & Guns», ένα άλμπουμ που κυκλοφόρησε στην ετικέτα της ιστορικής «Loud & Proud / Roadrunner Records».

Ηχογραφήθηκε στο Nashville μεταξύ του 2008 – 2009, με διάφορες όμως ατυχίες να χτυπούν εκ νέου το συγκρότημα.

Το project διακόπηκε αιφνίδια από το θάνατο του ιδρυτικού μέλους και κιμπορντίστα Billy Powell και αργότερα και του μπασίστα Ean Evans (2011)।

http://www.cosmo.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις