Tα 20 πιο λυπητερά τραγούδια !

Το πασίγνωστο τραγούδι των REM «Everybody Hurts» είναι εκείνο που άγγιξε περισσότερο τις ευαίσθητες χορδές του κοινού. Όμως, τι άλλο δείχνει σχετική έρευνα που δημοσίευσε η Telegraph, για τη συγκινησιακή επίδραση της μουσικής;


Επτά στους δέκα άνδρες έχουν ξεσπάσει σε κλάματα, ακούγοντας ένα τραγούδι που θεωρούσαν συγκινητικό. Ταυτόχρονα, το 90% των γυναικών παραδέχονται ότι στο άκουσμα ενός συγκινησιακά φορτισμένου τραγουδιού, έχουν κλάψει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Μία στις πέντε μάλιστα, το παθαίνει κάθε φορά που ακούει ένα τέτοιο κομμάτι.

Το «Everybody Hurts» των REM, από την άλλη, νίκησε το «Candle in the Wind» του Elton John ως το πιο λυπητερό (ή καταθλιπτικό, όπως θα ήταν η ακριβής μετάφραση του όρου) κομμάτι στη σύγχρονη μουσική ιστορία, ενώ το «The Living Years» των Mike and The Mechanics ήρθε τρίτο στην ψηφοφορία.

Την έρευνα συντόνισε ο θεατρικός παραγωγός David King, με σκοπό να ανακαλύψει σε ποιο βαθμό ισχύουν τα όσα λέγονται για τη συναισθηματική δύναμη της μουσικής. Το ποσοστό των ευσυγκίνητων στις ηλικίες 18-24 αγγίζει το 84%. Στις άνω των 55 ηλικίες πάλι, το ποσοστό μειώνεται στο 74%. Η έρευνα περιελάμβανε και το ερώτημα για το πού ήταν πιο πιθανό να τους συμβεί αυτό το συναισθηματικό ξέσπασμα.

REM

Οι περισσότεροι ξέσπασαν στο σπίτι, ενώ σε 4 στις 10 γυναίκες συγκινήθηκαν με τραγούδια που άκουσαν σε γιορτές μετά από γάμους. Οι άντρες αποδεικνύονται λιγότερο ευσυγκίνητοι στις γαμήλιες τελετές –μόνο το 20% κλωνίστηκε συναισθηματικά από κάποιο άσμα υπό αυτές τις συνθήκες.

Αποδείχθηκε επίσης, ότι ένα λυπητερό τραγούδι στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου κάνει τα δάκρυα να κυλούν, καθώς 23% των ανδρών και 33% των γυναικών παραδέχθηκαν ότι τους έχει τύχει να συγκινηθούν ενώ βρίσκονται μπροστά στο τιμόνι.

Τα 20 πιο λυπητερά τραγούδια, όπως τα ανέδειξε η έρευνα, είναι κατά σειρά:

1.Everybody Hurts - REM

2.Candle in the Wind - Elton John

Celine Dion

3.The Living Years - Mike and the Mechanics

4.I will always love you - Whitney Houston

5.Nothing compares to you - Prince/Sinead O'Connor

6.Hallelujah - Leonard Cohen/Alexandra Burke/Jeff Buckley

7.My heart will go on - Celine Dion

8.Fix You - Coldplay

9.Seasons in the sun - Terry Jacks

10.Without You - Harry Nilsson

11.Yesterday - The Beatles

12.All by myself - Eric Carmen

13.My Way - Frank Sinatra

14.Sound of silence - Simon and Garfunkel

15.Ain’t no sunshine - Bill Withers

Beatles

16.Love will tear us apart - Joy Division

17.Leaving on a jet plane - Peter, Paul and Mary

18.Eleanor Rigby - The Beatles

19.Annie's Song - John Denver

20.Everybody's got to learn sometimes - Korgis

Το «αστείο» με το Everybody Hurts είναι πως, στην πραγματικότητα, είναι ένα κομμάτι αλληλεγγύης στη μοναξιά, που εμπνέει αισιοδοξία με το στίχο του «you are not alone».

Το γεγονός είναι ότι ένα άσμα ή μουσικό θέμα που στον έναν φαντάζει καταθλιπτικό, στον άλλο μπορεί να ασκεί «ξεσηκωτική» και ευχάριστη επιρροή και αυτό ακριβώς είναι η ομορφιά της μουσικής. Προφανώς, κάποια συγχορδία ή αλλαγή ρυθμού δημιουργεί νοσταλγικούς συνειρμούς ή ένας στίχος θυμίζει καταστάσεις από το παρελθόν. Ωστόσο τελικά, οι μουσικολόγοι, οι επιστήμονες και οι ειδικοί έχουν ελάχιστους απόλυτους κανόνες για το πώς η μουσική επηρεάζει το συναισθηματικό μας κόσμο.

Frank Sinatra

Θυμηθείτε το σημείο εκείνο σε αγαπημένα σας κομμάτια που σας άγγιξε με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο ή σας δημιούργησε το αίσθημα μιας απροσδόκητης αρμονίας και γαλήνης. Τα περισσότερα από αυτά τα συναισθήματα προέρχονται από μια μικρή μάζα σε σχήμα αμυγδάλου, στο μέσο του εγκεφάλου, που ονομάζεται «αμυγδαλή». Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα νευρώνων στον κροταφικό λοβό, που βοηθά στην επεξεργασία των συναισθημάτων.

Βοηθά όμως, τελικά το να ακούς λυπητερά τραγούδια; Λογικά, όσο μεγαλώνει κανείς τα χρειάζεται -ή καλύτερα, τα αποζητάει- όλο και λιγότερο, αλλά κι αυτό δεν είναι απαράβατος κανόνας…


http://www.clickatlife.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις