Καταπολεμήστε τη μεσημεριανή υπνηλία στη δουλειά

Υπάρχει άραγε κάποιο «μυστικό» για να καταπολεμήσετε τη μεσημεριανή υπνηλία στη δουλειά που μειώνει την ενέργεια και την παραγωγικότητά σας; Κι όμως ναι…


Πόσες φορές δεν έχετε νοιώσει να «γλαρώνετε» όταν έχει φτάσει μεσημέρι κι εσείς βρίσκεστε στο γραφείο δουλεύοντας ασταμάτητα από το πρωί; Και πόσες φορές δεν κρατάτε τα μάτια μας με το ζόρι ανοιχτά προσπαθώντας να συγκεντρωθείτε στην εργασία σας, αλλά τελικά καταλήγετε να κάνετε τα ίδια και τα ίδια;

Υπάρχει άραγε λύση, εκτός από το να κοιμάστε περισσότερο; Κι όμως υπάρχει: ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και θα νοιώσετε την ενέργειά σας να επανέρχεται. Κάντε ένα διάλειμμα έξω, καθαρίστε το γραφείο σας, τεντωθείτε και θα μπορέσετε να ξαναβρείτε το ρυθμό σας και να δουλέψετε με όρεξη.

1. Βγείτε για λίγο έξω στο φως της ημέρας

Αν έχετε τη δυνατότητα, γευματίστε εκτός γραφείου και κάντε μια μικρή βόλτα. Θα σας βοηθήσει να επανακτήσετε το ρυθμό σας και θα κρατήσει χαμηλά τα επίπεδα της μελατονίνης (η ορμόνη του ύπνου), που παράγει το σώμα, ενώ παράλληλα θα σας εφοδιάσει με ευεργετική βιταμίνη D, η οποία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης καθώς και διαφόρων μορφών καρκίνου.


2. Επιλέξτε πρωτεΐνες αντί για υδατάνθρακες

Μια τονοσαλάτα χωρίς ψωμί είναι καλύτερη επιλογή από ένα σάντουιτς με τόνο, καθώς οι πρωτεΐνες είναι εκείνες που δίνουν ενέργεια. Μια πράσινη σαλάτα πασπαλισμένη με τυρί με χαμηλά λιπαρά, ένα βραστό αυγό και μερικές φέτες γαλοπούλα, είναι προτιμότερα από μια σαλάτα ζυμαρικών. Η αλλαγή αυτή μπορεί να κάνει πραγματικά τη διαφορά.

3. Ώρα για τσάι


Συνηθίστε να πίνετε μια κούπα τσάι το απόγευμα για να μπορέσετε να καταπολεμήσετε την υπνηλία στη δουλειά, με μερικές δόσεις καφεΐνης. Προτιμήστε εξωτικά αρωματισμένο τσάι (κατά προτίμηση με καφεΐνη) και συνοδεύστε το με ένα μπισκοτάκι.

4. Καθαρίστε το γραφείο σας και το e-mail σας

Και τα δύο απαιτούν σχετικά μικρό κόπο και όχι ιδιαίτερη συγκέντρωση και καθαρή σκέψη. Και τα δύο όμως θα σας κάνουν να στρέψετε αλλού την προσοχή σας και να ανακτήσετε τη χαμένη σας ενέργεια, φέρνοντας ορατά αποτελέσματα: να βάλετε μια σειρά στις δουλειές σας.

5. Πάρτε ένα τηλέφωνο «σε σκεφτόμουν»…

…στη/στο σύζυγο, το παιδί σας, τους γονείς ή έναν φίλο σας. Μια πεντάλεπτη επικοινωνία με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, θα σας κρατήσει σε εγρήγορση για ώρες και θα σας δώσει ενέργεια να συνεχίσετε τη δουλειά σας.

6. Βάλτε μια σταγόνα αιθέριου ελαίου μέντας στα χέρια σας

Τρίψτε τα χέρια σας μαζί, έχοντας πρώτα βάλει σε αυτά αιθέριου ελαίου μέντας και στη συνέχεια καλύψτε με αυτά το πρόσωπό σας (αποφύγετε τα μάτια σας). Το άρωμα της μέντας είναι γνωστό για τις τονωτικές του ιδιότητες.

7. Τεντωθείτε

Κουνήστε την πλάτη και τους ώμους σας μπροστά και πίσω και εισπνεύστε και εκπνεύστε βαθειά. Επαναλάβετε για 2 λεπτά.

8. Φάτε ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα


Δε σας δίνουμε άδεια να το παρακάνετε, αλλά η μαύρη σοκολάτα έχει μερικά μοναδικά πλεονεκτήματα: σε αντίθεση με τη σοκολάτα γάλακτος, είναι πραγματικά μια υγιεινή τροφή, πιο κοντά στην κατηγορία των ξηρών καρπών από ό,τι στα γλυκά, δεδομένων των υψηλών επιπέδων υγιούς λίπους και αντιοξειδωτικών που περιέχει. Επίσης έχει άφθονες φυτικές ίνες και μαγνήσιο και λίγη καφεΐνη. Μη φάτε όμως παραπάνω από ένα δυο κομμάτια.

9. Μασήστε μια «καυτερή» τσίχλα

Οι τσίχλες με έντονη γεύση μέντας, τονώνουν, καθώς και η απλή πράξη του μασήματος εμποδίζει τον εγκέφαλο από το να υποκύψει σε λήθαργο. Επίσης, το μάσημα διεγείρει το σάλιο, το οποίο βοηθάει στον καθαρισμό από τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την τερηδόνα και την περιοδοντική νόσο από το μεσημεριανό γεύμα. Απλά προτιμήστε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

10. Σχεδιάστε ομαδικές δραστηριότητες για το μεσημέρι

Αν εργάζεστε πολύ μόνοι, προσπαθήστε να κάνετε εργασίες που αφορούν και τους άλλους, όταν η συγκέντρωσή σας αρχίζει να μειώνεται। Είμαστε κοινωνικά όντα και η αλληλεπίδραση μας κάνει πάντα καλό. Βεβαιωθείτε πάντως ότι πρόκειται για κάτι ενδιαφέρον.

http://www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις