Καρναβάλια του κόσμου... προ των πυλών

Λίγο πριν ο Βασιλιάς Καρνάβαλος δώσει το εναρκτήριο έναυσμα και αφού έχετε εξοπλιστεί με τα απαραίτητα (κάμερα, κοστούμι, λίγα μετρητά και πολύ νερό) ας δούμε τα 8 καλύτερα καρναβαλικά events του κόσμου.


To Φεβρουάριο, η υφήλιος υποδέχεται με γλέντια και χορούς τους απανταχού καρναβαλιστές. Αν και το καρναβάλι, ως γεγονός, ξεκίνησε προκειμένου να σημάνει την «αποχή από το κρέας»- αυτό εξάλλου σημαίνει και ετυμολογικά η λέξη προερχόμενη από τα λατινικά, το σύγχρονο καρναβάλι ελάχιστη σχέση έχει με το παρελθόν.

Η νεότερη και εκσυγχρονισμένη μορφή του, που όλοι γνωρίζουμε, είναι ισπανική και πορτογαλική έμπνευση, και έχει σαν κύρια χαρακτηριστικά την κατανάλωση αλκοόλ, τον ξέφρενο χορό και το περίεργο ντύσιμο, ή και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις το… ελάχιστο ντύσιμο.

Λίγο πριν ο Βασιλιάς Καρνάβαλος δώσει το έναυσμα, και αφού έχετε εξοπλιστεί με τα απαραίτητα (κάμερα, κοστούμι, λίγα μετρητά και πολύ νερό) ας δούμε τα 8 καλύτερα καρναβαλικά events του κόσμου.

Ρίο, Βραζιλία: το κλασικό


Όταν κάποιος σκέφτεται καρναβάλι, η πρώτη λέξη που του έρχεται στο μυαλό είναι φυσικά το Ρίο ( www.rio-carnival.net ). Το βραζιλιάνικο έθιμο, διεξάγεται από τις 17 έως τις 22 Φεβρουαρίου φέτος. Από την Ipanema ως την Copacabana, επισκέπτες και ντόπιοι αψηφούν την υγρασία και τη ζέστη που επικρατεί και «κυνηγάνε» τις σχολές σάμπα που χορεύουν από γειτονιά σε γειτονιά. Τα γνωστά «blocos» δεν είναι τίποτα περισσότερο από τις διάσπαρτες παρελάσεις, με πιο σημαντικές την «Cordão do Bola Preta» (το παραδοσιακό bloco στο κέντρο της πόλης, όπου συμμετέχουν περίπου 600.000 άνθρωποι), το Suvaco do Cristo (στην περιοχή του Βοτανικού Κήπου), το Carmelitas (την ομάδα δηλαδή που υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε από καλόγριες, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί έμπνευση μουσικής μπάντας, και συνήθως βρίσκεται σους λόφους γύρω από την Santa Teresa), το Simpatia é Quase Amor (από τα πιο σημαντικά στην Ipanema, που σημαίνει η «Φιλικότητα είναι σχεδόν αγάπη»), και τέλος το Banda de Ipanema (την αυθεντική δηλαδή παρέλαση της Ipanema, που παρακολουθούν οικογένειες, drag queens και ο ομοφυλόφιλος πληθυσμός).

Νέα Ορλεάνη: το καρναβάλι του αμερικανικού νότου


Ξεκινώντας την αντίστροφη μέτρηση, για να κρατηθεί και το ενδιαφέρον ζωντανό και αμείωτο, έχουμε το καρναβάλι του Mardi Gras ( www.mardigrasneworleans.com ) στη Νέα Ορλεάνη την 21η Φεβρουαρίου. Έχει τις ρίζες του σε μία γαλλική τελετή που υμνεί τη γονιμότητα και ξεκίνησε όταν ο γάλλος εξερευνητής Iberville, έφτασε το 1699 στον ποταμό Μισισιπή. Τότε θέλοντας να γιορτάσει την άφιξη της άνοιξης, όπως ακριβώς έκαναν και οι συμπατριώτες του πίσω στη Γαλλία, διοργάνωσε ένα καρναβάλι. Γυναίκες και πλουμιστά κοστούμια βέβαια δεν υπήρχαν αλλά στη σημερινή εποχή το καρναβάλι του Madri Gras προσφέρεται για διασκέδαση με μουσική και παρελάσεις.

Barranquilla: άρωμα από Κολομβία και Καραϊβική


Μία θέση πιο κάτω, στο νούμερο 9, ταξιδεύουμε μέχρι την Κολομβία και το καρναβάλι στην Barranquilla ( www.carnavaldebarranquilla.org ), που ξεκινάει στις 18 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 21 του ίδιου μήνα. Μάλιστα το 2003 η Unesco, ανακήρυξε το συγκεκριμένο καρναβάλι ως «Αριστούργημα της Προφορικής και Άυλης Ανθρώπινης Κληρονομιάς.»

Οι χιλιάδες επισκέπτες, που έχει κάθε χρόνο, ωστόσο έχουν επιλέξει έναν πιο εύστοχο τίτλο: «το αριστούργημα της διασκέδασης», καθώς είναι ένα συνονθύλευμα από ευρωπαϊκές, αφρικανικές και ινδιάνικες παραδόσεις. Κύριοι χαρακτήρες αυτοί του βασιλιά καρνάβαλου, της María Moñitas, και του Hombre Caimán που παρελαύνουν μαζί με τη βασίλισσα του καρναβαλιού, τους νάνους και τις μαριονέτες.

Η καύση του Joselito, μιας αντιπροσωπευτικής μορφής στην καρναβαλική κολομβιανή παράδοση, και η μαυροφορούσα βασίλισσα σημαίνουν τη λήξη του καρναβαλιού με το μεγάλο πάρτι του Dios Momos, δηλαδή του βασιλιά καρνάβαλου.

Η ινδική εκδοχή της Goa

Φωτογραφία: http://www.carnivalgoa.com

Τις ίδιες ακριβώς ημερομηνίες, δηλαδή από 18 έως 21 Φεβρουαρίου, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις αναβιώνουν και στην πιο μαγευτική και ακριβή περιοχή της Ινδίας. Συγκεκριμένα στην επαρχία Goa ( www.carnivalgoa.com ), όπου οι ίδιοι ο Πορτογάλοι, με την κυριαρχία τους εκεί για περισσότερα από 500 χρόνια, κατάφεραν να κάνουν το έθιμο αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας των ιθαγενών.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το καρναβάλι βρισκόταν σε ύφεση πριν από την απελευθέρωση της Goa, έπειτα όμως κατάφερε να γίνει πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες ανά τον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι το καρναβάλι είναι μία χριστιανική γιορτή, αυτό δεν εμποδίζει τους ινδουιστές και τις δυτικές παραδόσεις να ενσωματωθούν με το κέφι.

Πάντως μη στενοχωρηθείτε όταν τελειώσουν οι τριήμερες εκδηλώσεις του καρναβαλιού, γιατί ακολουθεί μία εβδομάδα …παράπλευρου καρναβαλιού με αχαλίνωτο γλέντι και χορούς, που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα. Η εβδομάδα κλείνει με τον περίφημο «κόκκινο και μαύρο» χορό, που διεξάγεται κάθε χρονιά στην Εθνική Λέσχη του Panajim.

Κανάρια Νησιά… χωρίς κανόνες


Το καρναβάλι της Τενερίφης στη Σάντα Κρούζ ( http://bit.ly/zibmlE ) δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα προηγούμενα. Από τις 17 έως τις 26 Φεβρουαρίου, φέτος, οι τυχεροί επισκέπτες θα έχετε την ευκαιρία για ξέφρενο γλέντι στα Κανάρια Νησιά.

Κάποτε το συγκεκριμένο καρναβάλι είχε απαγορευτεί από τον ισπανό δικτάτορα Φράνκο, λόγο …παρεκτροπών, καθώς ο μόνος κανόνας που ισχύει εκεί είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες. Το καρναβάλι ξεκινάει με την εναρκτήρια παρέλαση και την εκλογή της βασίλισσας του καρναβαλιού, την οποία συνοδεύουν παραδοσιακοί «murgas», κάτι σαν γελωτοποιοί δηλαδή, με πολύχρωμα κοστούμια.

Η «ταφή της σαρδέλας» σημαίνει ότι οι εορτασμοί έχουν φτάσει στη μέση, και κάπως έτσι γίνεται και η μεταφορά ενός τεράστιου χάρτινου ομοιώματος σαρδέλας στο λιμάνι όπου και οι καρναβαλιστές της βάζουν φωτιά.

Το «Μεγάλο θέμα της αποθέωσης» όπως χαρακτηριστικά ονομάζουν οι ντόπιοι, είναι η τελευταία παρέλαση όπου επισκέπτες και κάτοικοι πετάνε από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια τους, τσόφλια και υφασμάτινες μπάλες σε όσους παρελαύνουν.

Χοροί εξαγνισμού στη Βολιβία


Με περίπου 600.000 άτομα να παρευρίσκονται από τις 17 έως τις 22 Φεβρουαρίου, στο Ορούρο ( www.boliviatravelsite.com/Articles.php?article=23 ), η Βολιβία μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει ένα από τα σημαντικότερα καρναβάλια στον κόσμο. Αρχηγός της παρέλασης είναι ο San Miguel, που τον ακολουθούν διάβολοι, ο El Tio, ο κυρίαρχος δηλαδή του κάτω κόσμου και διάφοροι «κατακτητές» ντυμένοι ως διάβολοι. Όλοι αυτοί καταλήγουν στο στάδιο ποδοσφαίρου, όπου έπειτα από χορευτικά events το καλό θα επικρατήσει του κακού. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι πολλοί αγρότες και εργάτες ορυχείων προσφέρουν στο καρναβάλι τους καρπούς της εργασίας τους.

Olinda: το γνήσιο καρναβάλι στης Βραζιλίας

Φωτογραφία: http://carnaval.olinda.pe.gov.br/

Με τη Βραζιλία να είναι βασίλισσα του καρναβαλιού, δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε μόνο στο Ρίο. Τις ίδιες ακριβώς μέρες στην Olinda ( http://carnaval.olinda.pe.gov.br ) γίνεται το καρναβάλι, το οποίο μάλιστα οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι θεωρούν το καλύτερο στη χώρα. Ο λόγος είναι ότι οι εκδηλώσεις έχουν περισσότερο αφρικανική παρά ευρωπαϊκή επιρροή, όπως είναι αυτό του Ρίο. Αν και επίσημα ξεκινάει τον Φεβρουάριο, οι εκδηλώσεις μπορούν να αρχίσουν από τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου στην Olinda και στις γειτονικές Recife, Bairro de São José, Salvador de Bahia και ουσιαστικά όλες τις πόλεις της επαρχίας του Pernambuco.

Το «άγνωστο» Τρινιντάντ

Φωτογραφία: http://www.gotrinidadandtobago.com

Αν βέβαια θέλετε κάτι ακόμα πιο εξωτικό, υπάρχει και το καρναβάλι στο Τρινιντάντ ( www.gotrinidadandtobago.com ). Πρόκειται για τη συνάντηση των ευρωπαϊκών θρησκειών, που έφεραν οι έποικοι, με την αφρικανική κουλτούρα, των σκλάβων, οι οποίοι «πάντρεψαν» τις παραδόσεις τους με την αφρικανική μυθολογία και μουσική. Ο πιο διάσημος χορός είναι η «Καλυψώ» αλλά όσοι σκοπεύετε να επισκεφτείτε το καρναβάλι έχετε στα «υπ’ όψιν» ότι κυκλοφορεί και το επονομαζόμενο «Ποτό» που φαντάζομαι δεν χρειάζεται επεξήγηση, αλλά καταλήγει με τους τουρίστες ξαπλωμένους και μεθυσμένους κάτω από τον ήλιο.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλα καρναβάλια ανά τον κόσμο, που δε γίνονται το Φεβρουάριο, όπως αυτό στο Μπρούκλιν στις 3 Σεπτεμβρίου και στο Νότινγκ Χιλ, στο Λονδίνο που ξεκινάει στις 27 Αυγούστου και είναι μάλιστα το δεύτερο μεγαλύτερο του κόσμου, αλλά είναι νωρίς ακόμα γι αυτά. Προς το παρόν εσείς ετοιμάστε βαλίτσες με τα απολύτως απαραίτητα.

Bonus: Αν πάλι οι καρναβαλικές εκδηλώσεις που προαναφέρθηκαν δεν σας ικανοποιούν «στιλιστικά», πλησιάζει και το καρναβάλι της Βενετίας ( http://bit.ly/karnavali_venetias ) από τις 11 ως τις 15 Φεβρουαρίου για πιο… εκλεπτυσμένα γούστα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις