Η γειτονιά Harajuku του Τόκιο είναι διάσημη για την υψηλή μόδα του δρόμου, αλλά το πιο δημοφιλές αξιοθέατό της είναι το ιερό Meiji, που προσελκύει περίπου 30 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο, όπως και ο ναός Sensoji. Τα μνημεία αυτά, αποτελούν τους πιο επισκέψιμους ιερούς τόπους του κόσμου.


Αν και κάθε θρησκεία έχει τις… ιερές εποχές της, υπάρχει πάντα ένας λόγος για να επισκεφτεί κανείς ιερούς τόπους και μνημεία, είτε γιατί ενδιαφέρεται για την ιστορία και την τέχνη, είτε απλά για τουριστικούς λόγους. Όποτε λοιπόν κι αν οργανώσετε ένα ταξίδι στο Μεξικό, θα βρείτε καθολικούς να προσεύχονται στη Βασιλική της Γουαδελούπης, στην πόλη του Μεξικού, ανάμεσα σε τουρίστες και πιστούς που έχουν ταξιδέψει για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας.

Το ιερό προσκύνημα είναι πράγματι ένα από τα παλαιότερα κίνητρα για ταξίδι -και ακόμη καλά κρατεί. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οι προορισμοί προσκυνητών είναι κατ’ ανάγκη οι πιο επισκέψιμοι ιεροί τόποι. Μερικά από τα δημοφιλή μνημεία όμως, θα σας εκπλήξουν για την ιστορία και την ομορφιά τους, αλλά και για τον τεράστιο αριθμό επισκεπτών που προσελκύουν.

Νο 1: Ιερό Meiji και ναός Sensoji, Τόκιο

Αριθμός επισκεπτών/έτος: 30 εκατ.

Χτισμένο πριν 100 χρόνια για να τιμήσει τον αυτοκράτορα Meiji και την αυτοκράτειρα Shoken, το σιντοιστικό ιερό Μέιτζι, περιβάλλεται από ένα ιερό δάσος 100.000 και πλέον δέντρων. Στον εκπληκτικό κήπο θα θαυμάσετε αζαλέες την άνοιξη, ίριδες το καλοκαίρι, φυλλώματα από σφεντάμια το φθινόπωρο και μαύρη πεύκη πασπαλισμένη με χιόνι το χειμώνα.

Ο ναός Sensoji, επίσης στο κέντρο του Τόκιο, ήταν αφιερωμένος στον Bodhisattva Kannon, τον πιο συμπονετικό Βούδα. Η παγόδα του με τα πέντε πατώματα, είναι εντυπωσιακά φωτισμένη τη νύχτα. Συνεχίζοντας την μακραίωνη παράδοση, πάγκοι κατά μήκος του δρόμου Nakamise του ναού, πωλούν τρόφιμα και αγαθά στους επισκέπτες, των οποίων ο αριθμός είναι εντυπωσιακός την Πρωτοχρονιά (Πληροφορίες: www.meijijingu.or.jp/english και www.japan-guide.com/e/e3001.html ).

No. 2 Ναός Kashi Vishwanath, Varanasi, Iνδία


Αριθμός επισκεπτών/έτος: 21.9 εκατ.

Αυτός ο ναός με τους δύο χρυσούς τρούλους του, βρίσκεται κατά μήκος της δυτικής όχθης του ποταμού Γάγγη και –μαζί με το ίδιο το ποτάμι- αποτελούν τις πιο ιερές τοποθεσίες για όλα τα δόγματα του Ινδουισμού. Οι πιστοί κάνουν μπάνιο στο ποτάμι για να καθαρίσουν την ψυχή τους και να μειώσουν ή να εξαλείψουν την ανάγκη να μετενσαρκωθούν. Πρόσφατα, η κυβέρνηση έκανε έργα για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού, όπου πολλά εκατομμύρια ατόμων κάνουν προσφορές από λουλούδια, τρόφιμα και λάμπες πετρελαίου που επιπλέουν (Πληροφορίες: www.shrikashivishwanath.org/en/online/live.aspx ).

No. 3 Βασιλική της Παρθένου της Γουαδελούπης, πόλη του Μεξικού, Μεξικό


Αριθμός επισκεπτών/έτος: 20 εκατ.

Η παλιά βασιλική, η οποία ξεκίνησε στα 1500 και ολοκληρώθηκε το 1709, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ογκώδη νέα βασιλική που χτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μοιάζει με ένα αθλητικό στάδιο. Στην πραγματικότητα, είναι σχεδιασμένη να φιλοξενεί 50.000 ανθρώπους, οι οποίοι έρχονται να προσκυνήσουν μαζικά, αρκετές φορές την ημέρα και για να δουν εικόνα της Παναγίας που λέγεται ότι εμφανίστηκε εκεί το 1531 (Πληροφορίες: www.virgendeguadalupe.org.mx ).

No. 4 Ναός Tirupati Tirumala Devasthanams, Andhra Pradesh, Iνδία

Φωτογραφία: www.tirupatibalajidarshan.com

Αριθμός επισκεπτών/έτος: 18.25 εκατ.

Ένα δόγμα του Ινδουισμού που ονομάζεται Vaishnavism και δίνει έμφαση στην ισότητα και την αγάπη, ξεκίνησε αυτό τον επιβλητικό ναό, περίπου πριν από 1.200 χρόνια. Διάφοροι θρύλοι ακούγονται για την περιοχή και οι προσκυνητές και οι επισκέπτες εξακολουθούν να φτάνουν εκεί κατά πλήθη, για να προσκυνήσουν στο 26 τετραγωνικών χιλιομέτρων συγκρότημα που βρίσκεται στον ιερό βράχο 975 μέτρων (Πληροφορίες: www.tirupatibalajidarshan.com/srikalahasti.html ).

No. 5 Καθεδρικός ναός Notre Dame, Παρίσι, Γαλλία


Αριθμός επισκεπτών/έτος: 13.65 εκατ.

Το τουριστικό αξιοθέατο της Γαλλίας με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα -αριστούργημα της γοτθικής αρχιτεκτονικής- δεν έχει σχεδόν καθόλου χώρο που να μην είναι γεμάτος με αγάλματα αγίων και των αγγέλων- έργα μεγάλων γλυπτών. Τα παράθυρα 30 μέτρων, καλυμμένα με βιτρό, απεικονίζουν ιστορίες από τη Βίβλο, ή συμβολικά γεωμετρικά σχήματα. Έχει δεχθεί πολλές ανακαινίσεις από τη δημιουργία του το 1345 και σήμερα αποτελεί, τόσο μια γκαλερί τέχνης, όσο και τόπο λατρείας (Πληροφορίες: www.notredamedeparis.fr ).

No. 6 Βασιλική Sacré Coeur, Παρίσι, Γαλλία


Αριθμός επισκεπτών/έτος: 10.5 εκατ.

Δρυίδες, Γαλάτες και Ρωμαίοι, οι οποίοι λάτρευαν τους θεούς Ερμή και Άρη, επέλεξαν αυτό το γραφικό σκηνικό στην κορυφή ενός λόφου, για να χτίσουν τους ναούς τους. Μια λαμπρή, λευκή, ρωμανοβυζαντινή βασιλική του 19ου αιώνα, στολίζει το λόφο των Μαρτύρων -με στόχο να τον εξαγνίσει από το βίαιο ιστορικό παρελθόν, ενώ οι εκστασιασμένοι επισκέπτες συρρέουν κατά πλήθη, για μια πανοραμική θέα της πόλης (Πληροφορίες: www.sacre-coeur-montmartre.com ).

No. 7 Ναός Naritasan Shinshoji, επαρχία Chiba, Ιαπωνία


Αριθμός επισκεπτών/έτος: 10 εκατ.

Η κοντινή του απόσταση με το Διεθνές Αεροδρόμιο του Τόκιο, κάνει αυτόν τον βουδιστικό ναό, που ιδρύθηκε το 940, έναν «απαραίτητο» προορισμό για τους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με αεροπλάνο και έχουν αρκετές ώρες αναμονής. Εκεί θα βρείτε φιλόδοξους μάντεις και αυτόματα μηχανήματα που υπόσχονται να αποκαλύψουν την τύχη σας. Ο ναός είναι αφιερωμένος στο θεό της φωτιάς και γι’ αυτό πραγματοποιούνται εκεί διάφορες τελετουργίες, αρκετές φορές τη μέρα (Πληροφορίες: www.naritasan.or.jp/e-index.html ).

No. 8 Ναός Tsurugaoka Hachimangu, επαρχία Kanagawa, Ιαπωνία


Αριθμός επισκεπτών/έτος: 10 εκατ.

Ο ευχάριστος περίπατος μέσα από τους κήπους με τις κερασιές, κάτω από πύλες και δίπλα σε δύο λίμνες, με τρεις μικρές γέφυρες και επτά νησάκια, διαψεύδει την προέλευση του ιερού Σίντο του 12ου, ως ένα ιερό που τιμούσε το θεό του πολέμου. Ο 10 στρεμμάτων κήπος με τις παιώνιες, βρίσκεται στα καλύτερά του από τα μέσα Απριλίου μέχρι το Μάιο, αλλά υπάρχουν επίσης 500 παιώνιες που ανθίζουν ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου (Πληροφορίες: www.japan-guide.com/e/e3102.html ).

No. 9 Ναοί Kiyomizu-dera και Kinkaku-ji , Κιότο, Ιαπωνία


Αριθμός επισκεπτών/έτος: 10 εκατ. και 6 εκατ.

Ο αρχαίος ναός Kiyomizu-dera, που περιλαμβάνεται στην UNESCO, βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού Otowa. Οι πηγές τροφοδοτούν με νερό τον καταρράκτη Otowa και βουδιστές προσκυνητές πίνουν το ιερό νερό, ακολουθώντας μια αυστηρή τελετουργία. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να απολαύσουν την πανοραμική θέα του κέντρου της πόλης του Κιότο.

Στην άλλη πλευρά της πόλης, φύλλα χρυσού καλύπτουν την κορυφή των δύο ορόφων του Kinkaku-ji, ενός τριώροφου Ζεν βουδιστικού ναού που χτίστηκε στις αρχές του 15ου αιώνα. Αν και οι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στο εσωτερικό για να δουν τα αγάλματα των Shaka Buddha, Kannon Bodhisattva και των τεσσάρων Heavenly Kings, μπορούν να τα διακρίνουν από την άλλη πλευρά της λίμνης, μπροστά από το ναό. Πάρτε μαζί σας κιάλια λοιπόν (Πληροφορίες: www.jnto.go.jp/eng/indepth/scenic/worldheritage/c_7_kyoto.html ).

No. 10 Ναός Ise Jingu, Ise, Ιαπωνία

Φωτογραφία: http://www.isejingu.or.jp

Αριθμός επισκεπτών/έτος: 8.5 εκατ.

Περίπου 56.000 στρέμματα αυτού του συγκροτήματος του ιερού Σίντο, περιλαμβάνουν ένα «θεϊκό δάσος» από ιαπωνικά κυπαρίσσια, τα οποία λατρεύονταν εδώ πολύ πριν την κατασκευή του ναού, τον 3ο αιώνα. Τρία μουσεία «εκθέτουν» την τοπική ιστορία, τη γεωργία και τις καλές τέχνες και βρίσκονται επάνω σε έναν λόφο κοντά στο κέντρο του Ise Jingu, το οποίο η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ανακηρύξει ως εθνικό θησαυρό (Πληροφορίες: www.isejingu.or.jp/shosai/english/index.htm ).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις