ΕΛΑΤΗ

Δες όχι μία πολλές και αληθινές άσπρες μέρες στην πανέμορφη Ελάτη λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Τρίκαλα!

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες παροµοιάζουν την Ελάτη µε παράδεισο. Tο πανέµορφο αυτό χωριό πνίγεται κυριολεκτικά από τα έλατα. Το τοπίο µοιάζει αλπικό, αλλά δεν χρειάζεται να ξενιτευτείς για να το απολαύσεις. Αρκεί να φτάσεις ως τα Τρίκαλα και να διασχίσεις 40 συναρπαστικά χιλιόµετρα.

Ώρα για δράση
Τα γραφικά δροµάκια της Ελάτης προσφέρονται για ροµαντικές περατζάδες, αλλά και για µοιραία συναπαντήµατα µε ψαγµένους active τύπους που έχουν έρθει στην περιοχή για σκι, snowboard ή άλλα extreme sports. Οι γραφικοί ξενώνες είναι έτοιµοι να στεγάσουν τον έρωτά σου αλλά και την κεφάτη παρέα σου, ενώ τα ταβερνάκια µε τις φοβερές παραδοσιακές νοστιµιές είναι πραγµατική πρόκληση. Στους ξύλινους πάγκους στην άκρη του δρόµου θα βρεις τσάι, βότανα, χειροποίητες χυλοπίτες, ακόµη και αγνό µέλι.

Το κοντινό Περτούλι και το µαγευτικό -όπως καλά αφήνει να εννοηθεί το όνοµά του- Νεραϊδοχώρι βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις από την Ελάτη, µέσα από διαδροµές βγαλµένες από όνειρο. Μην παραξενευτείς από τις πινακίδες µε τις αγελάδες, καθώς εδώ είναι πιο εύκολο να συναντήσεις αγελάδα από ό,τι άνθρωπο. Γρηγορότερα από ό,τι περιµένεις, περνώντας µέσα από το ελατοδάσος και τα ξέφωτα, θα βρεθείς στο ορεινό Περτούλι, µε τα γραφικά σπίτια του και τη µυρωδιά των ξύλων να σου δίνει την εντύπωση πως βρίσκεσαι σε άλλη εποχή. Σε υψόµετρο 1.150µ. το Περτούλι δικαιολογηµένα θεωρείται ένας από τους πιο δηµοφιλείς προορισµούς για το χειµώνα.



Αν θες να απολαύσεις τις χιονισµένες πλαγιές και να δοκιµάσεις τις επιδόσεις σου στο σκι, θα πας στο χιονοδροµικό κέντρο του Περτουλίου, στα Λιβάδια. Αν το σκι δεν είναι το φόρτε σου, αλλά θέλεις να του δώσεις µια ευκαιρία, η σχολή µε τους έµπειρους -και κούκλους- εκπαιδευτές θα σε φέρει πιο κοντά στις χαρές του χιονιού. Και όταν πια νιώσεις εξπέρ στα σλάλοµ αλλά τα έχεις παίξει και χρειάζεσαι λίγη τόνωση, µια κούπα µε αχνιστό NESCAFÉ® Classic και κους κους µε τους κολλητούς σου είναι ό,τι πρέπει για να φορτίσεις µπαταρίες και να συνεχίσεις την κατάκτηση του βουνού.

Για το τέλος, άσε το πιο µακρινό Νεραϊδοχώρι, µε τον εντυπωσιακό ναό της Αγίας Παρασκευής, από όπου η θέα προς την κοιλάδα του Περτουλιώτη είναι κάτι περισσότερο από συναρπαστική. Χτισµένο αµφιθεατρικά στη γεµάτη έλατα πλαγιά, το γραφικό Νεραϊδοχώρι είναι σαν τοπίο βγαλµένο από παραµύθι. Μη χάσεις την πέτρινη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, που χτίστηκε το 1793 και χρησιµοποιήθηκε ως κρησφύγετο των ανταρτών και ως κρυφό σχολειό κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Σε µικρή απόσταση, το χωριό της ∆έσης µε το σπήλαιο της Λέγκως, από όπου περνά ένα υπόγειο ποτάµι, και το γραφικό χωριουδάκι του Αγίου Νικολάου, θα φέρουν τα βήµατά σου στο όµορφο κεφαλοχώρι Γαρδίκι µε τη µεγάλη πλατεία του, µε θέα στις βουνοκορφές της Πίνδου που δε θα χορταίνεις να βλέπεις.

Dine in
Οι βόλτες και οι εκδροµές θα σου ανοίξουν σίγουρα την όρεξη. Άπειρα είναι τα ταβερνάκια που κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε κάθε µικρό και µεγάλο χωριό της περιοχής. Στην Ελάτη, δοκίµασε την ταβέρνα Καλαµαράς και µη φύγεις, αν δε γευτείς το νοστιµότατο αγριογούρουνο, πραγµατικό γλύκισµα. Αξίζει τις θερµίδες του! Για λίγο πιο ραφιναρισµένη και κυριλέ ατµόσφαιρα, η Πανσέληνος και το wine restaurant ∆ειπνοσοφιστής είναι ό,τι πρέπει για ένα ροµαντικό dinner. Για χαλαρές στιγµές, έπειτα από ένα λουκούλειο γεύµα, σου προτείνουµε το πολύ καλό καφέ Κεχρί στο κέντρο της Ελάτης.



Στο Περτούλι δοκίµασε οπωσδήποτε τη χορτόπιτα και τους κολοκυθοκεφτέδες στο Ληµέρι του Βασίλη, που σερβίρει επίσης εξαιρετικό κυνήγι. Η ταβέρνα του Παναγιώτη, στο ίδιο χωριό, εκτός από τις εξαιρετικές τοπικές σπεσιαλιτέ, σερβίρει και την οµορφότερη πανοραµική θέα στην περιοχή. Στο Νεραϊδοχώρι, αξίζει η οικογενειακή ταβέρνα του Μαργαρίτη, φυσικά µε ντόπιες σπεσιαλιτέ.

Check in
Ελάτη
Με σπιτίσια ζεστασιά και µε ντόπιο χρώµα, ο ξενώνας Μικρή Άρκτος είναι µία από τις καλύτερες προτάσεις διαµονής για το χωριό της Ελάτης. Όλα τα κουκλίστικα δωµάτια έχουν υπέροχη θέα στις πλαγιές του βουνού

Κόζιακα ή στην Ελάτη, ενώ πραγµατικό highlight της διαµονής σου θα είναι και το πλουσιοπάροχο σπιτικό πρωινό, το οποίο σερβίρεται ακόµη και στο δωµάτιο (τηλ.: 24340-71777,www.mikriarktos.com.gr).



Περτούλι
Σαλέ Μαγκιώση
Λίγο έξω από το Περτούλι, σε ένα σκηνικό µέσα στα έλατα, το Σαλέ Μαγκιώση παραδίνει µαθήµατα παραδοσιακής φιλοξενίας. Πολυτελές και ροµαντικό, είναι ό,τι πρέπει για ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο µε την παρέα. Αν όµως έρθεις εδώ µε το ταίρι, πάρ' το από το χέρι και απολαύστε µαζί ένα υπέροχο jacuzzi στο spa µε θέα στα έλατα. Super; (τηλ.: 24340-91150 , www.magiossi.gr).

Αρχοντικό Χατζηγάκη
Χτισµένο το 1890 από Ελβετούς αρχιτέκτονες, το αυθεντικό αυτό αρχοντικό µοιάζει βγαλµένο από άλλη εποχή. Οι ροµαντικοί αλλά και χλιδάτοι χώροι του σου αφήνουν όλο το περιθώριο να περάσεις σούπερ µε τους κολλητούς µπροστά στο αναµµένο τζάκι, µε θέα το παραµυθένιο ελατοδάσος (τηλ.: 24340- 91146 , www.chatzigaki.gr).

Local Shopping
Μπορεί να µην τα χάσεις από τις ντόπιες βιτρίνες, αλλά αξίζει να ενδώσεις στο εναλλακτικό shopping στα καλύτερα της ελληνικής φύσης. Στον παράδροµο του κεντρικού δρόµου της Ελάτης, το κατάστηµα Λίκνο συγκεντρώνει µόνο τα καλύτερα παραδοσιακά προϊόντα, από τσίπουρα και λικέρ µέχρι µανιτάρια και λιαστές τοµάτες σε λάδι (τηλ.: 24340-71826 , www.likno.gr). Κάθε Σάββατο και Κυριακή στην πλατεία της Ελάτης γίνεται ένα υπαίθριο παζάρι µε τοπικά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς. Κάνε µια βόλτα για να διαλέξεις.

Τοπικά προϊόντα µπορείς να βρεις και στο Συνεταιρισµό Γυναικών Περτουλίου, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Πάρε από δω καλούδια για το σπίτι!

info
Αποστάσεις: Τα Τρίκαλα απέχουν 335 χλµ. από Αθήνα και 215 χλµ. από Θεσσαλονίκη.
Sports: Μη χάσεις το πανέµορφο Χιονοδροµικό Κέντρο Περτουλίου (τηλ.: 24340-91385 ), αλλά και τις ποικίλες αθλοπαιδιές στο χιόνι και το βουνό που προσφέρουν οι διάφορες οµάδες outdoor sports (Magic Sport, τηλ.: 24340-71193 , www.magicsport.gr).

Contact: ∆ήµος Αιθήκων, τηλ.: 24340-71005 ,

www.elati.gr, Αστυνοµία Ελάτης, τηλ.: 24340-71222 .

Πηγή: ΤravelStyle.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις