Εκεί που ο πάγος δε «σπάει»

Ενώ στη χώρα μας μια μικρή χιονόπτωση ή ένα στρώμα πάγου μπορεί να «παραλύσει» τα πάντα, υπάρχουν και μέρη όπου η ζωή είναι συνυφασμένη με τις πολικές θερμοκρασίες…


Τι θα λέγατε για μια βόλτα σε μέρη όπου το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, η καθημερινότητα έχει… λευκό χρώμα; Εκτός από τις παραλίες και τον καυτό ήλιο, υπάρχει και η άλλη πλευρά του φεγγαριού, με τη δική της ξεχωριστή και άγρια ομορφιά…

Ανταρκτική

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία του Πλανήτη (χωρίς επέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα) καταγράφηκε το 1983 στο Σταθμό του Βοστόκ στην Ανταρκτική ( http://bit.ly/skD2uG ). Ήταν -89,2ο, θερμοκρασία που είναι λίγο υψηλότερη από εκείνη που δημιουργείται στο εσωτερικό των συστημάτων κεντρικής θέρμανσης. Όποιος θέλει να φτάσει εκεί, μάλλον πρέπει να περάσει μια ιδιαίτερα μακρόχρονη εκπαίδευση σα Ρώσος επιστήμονας. Ωστόσο, για τους… κοινούς θνητούς, υπάρχει η δυνατότητα μιας κρουαζιέρας στην Ανταρκτική.

Βόρεια Σουηδία


Το θερμόμετρο κάνει «βουτιά» στους -30ο και κάθε επίδοξος επισκέπτης πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Εταιρείες όπως το Trueways Arctic Survival ( www.truewayssurvival.com ) αναλαμβάνουν εξορμήσεις στο βόρειο τμήμα της σκανδιναβικής χώρας, καθώς και την εκπαίδευσή σας στη δημιουργία καταφυγίων μέσα στο χιονισμένο τοπίο, δίνουν οδηγίες για ανεύρεση βρώσιμης χλωρίδας και για τον τρόπο να ψαρεύετε σε παγωμένες λίμνες.

Svalbard, Νορβηγία


Ακόμα και στα μέσα του «γλυκού» Απρίλη (οποιαδήποτε προσπάθεια για επίσκεψη μες στο χειμώνα είναι στα όρια του παραλογισμού), η παγωνιά του Svalbard είναι «σκληρή» για όποιον την πάρει αψήφιστα. Η μέση θερμοκρασία είναι -13ο, αλλά πολλές φορές παίρνει ακόμη μεγαλύτερη «κατηφόρα». Καλά προστατευμένο μέσα στον Αρκτικό Κύκλο, αυτό το τεράστιας έκτασης λευκό τοπίο διασχίζεται μονάχα με μηχανικό ή κλασικό έλκηθρο.

Harbin, Κίνα


Η πόλη του Harbin στη βορειοανατολική Κίνα ( http://bit.ly/sY9kzT ) μετέτρεψε το… μειονέκτημά της σε πλεονέκτημα! Για ένα μήνα κάθε χρόνο, από τις 5 του Γενάρη και μετά, μετατρέπει τους παγωμένους δρόμους της σε μια γιγάντια ανοιχτή έκθεση. Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Γλυπτικής Πάγου και Χιονιού, παγογλύπτες σμιλεύουν κάθε είδους περίεργα παγοαγάλματα και άλλα έργα, χρησιμοποιώντας αλυσοπρίονα(!). Και επειδή ακριβώς το κρύο είναι τόσο τσουχτερό, τα δημιουργήματα αυτά καθυστερούν πάρα πολύ να λιώσουν…

Christchurch, Νέα Ζηλανδία


Πολλές από τις ερευνητικές αποστολές που ξεκινούν για την Ανταρκτική, έχουν σα βάση εκκίνησης το International Antarctic Centre ( www.iceberg.co.nz/ ) στο Christchurch. Αυτές οι εγκαταστάσεις, στο νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας, έχουν κυρίως ερευνητικούς σκοπούς, αλλά λειτουργούν και ως πόλος έλξης για τους τουρίστες. Πέρα από τις βόλτες με τα ερπυστριοφόρα οχήματα παντός εδάφους Hagglund, την επίσκεψη εκθέσεων για το Νότιο Πόλο και τη συνάντηση με… συμπαθέστατους πιγκουίνους, το βασικό δέλεαρ για επίσκεψη στο νησί είναι η Ανταρκτική Καταιγίδα. Πρόκειται για προσομοίωση των συνθηκών μιας βάσης στην Ανταρκτική, που δίνει μια γεύση του τι συμβαίνει εκεί την ώρα του ξεσπάσματος της καταιγίδας.

Σιβηρία, Ρωσία


Η Σιβηρία θεωρείται ο ορισμός του αφιλόξενου και σκληρού παγωμένου τοπίου, γι’ αυτό δεν προκαλεί καμία εντύπωση ότι ο περισσότερος κόσμος την επισκέπτεται το καλοκαίρι. Για την εμπειρία ωστόσο της μάχης με τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, το να συναντηθείς με τις χειμερινές σιβηρικές θερμοκρασίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της. Και στο 7ήμερο ταξίδι με τον Υπερσιβηρικό μεταξύ Μόσχας και Βλαδιβοστόκ, καταλαβαίνεις καλά τι σημαίνει ψύχος. Η Λίμνη Βαϊκάλη θεωρείται «θερμό» σημείο της διαδρομής, με χειμερινές θερμοκρασίες μεταξύ -15ο και -20ο .

Yukon Territory, Καναδάς


Το Whitehorse ( http://bit.ly/vpx7wN ) είναι αυτό που μπορεί να θεωρηθεί «πρωτεύουσα» στην παγωμένη βορειοδυτική άκρη του Καναδά, που είναι γνωστή ως Yukon Territory. Τα κλιματολογικά στοιχεία του Γενάρη θα έφερναν… δάκρυα στα μάτια, αν δεν πάγωναν και τα ίδια τα δάκρυα! Η μέση υψηλή θερμοκρασία είναι -13ο , η μέση χαμηλή -22ο, ενώ ο υδράργυρος έχει πέσει μέχρι και στους -52,2 βαθμούς Κελσίου.

Røros, Νορβηγία


Ακόμη και ο οργανισμός τουρισμού της Νορβηγίας ( www.visitnorway.com ) είναι ειλικρινής με τους αναγνώστες του για τον «απολαυστικό» χειμώνα του Røros ( http://bit.ly/vb2Fg1 ), σχολιάζοντας σκωπτικά πως είναι ψέμα ότι το ψύχος καλύπτει την πόλη όλο το χειμώνα, καθώς υπάρχουν και «ζεστές» στιγμές, με θερμοκρασίες που φτάνουν, η ψηλότερη, τους… -5ο. Η προστατευόμενη από την UNESCO σαν τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας, παλιότερη πόλη σχεδόν αποκλειστικά ανθρακωρύχων, Røros, εκτείνεται σε μια βουνοπλαγιά στην κεντρική Νορβηγία κι έχει επιτυχημένα μετατραπεί σε κέντρο για σκι, βόλτες με έλκηθρο, γενικά σε μία χειμερινή επιχείρηση, η επίσκεψη στην οποία απαιτεί χοντρά γάντια και σκούφους.

Ουλάν Μπατόρ, Μογγολία


Αποτελώντας τον τέλειο συνδυασμό για δημιουργία παγετού -υψόμετρο, γεωγραφικό πλάτος, εγγύτητα στη Σιβηρία, απόσταση από τη θάλασσα- το Ουλάν Μπατόρ είναι ίσως η πιο κρύα πρωτεύουσα του κόσμου. Το χειμώνα η μέση θερμοκρασία βρίσκεται κάτω από τους -20ο, ενώ πολλοί κάτοικοι ζουν στα παραδοσιακά yurts. Πάντως, για όσους έχουν «μαζοχιστικές» τάσεις όσον αφορά στο κλίμα, υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα μουσεία και μοναστήρια για να επισκεφθεί κανείς.

Έβερεστ, Κίνα/Νεπάλ


Οι κλιματολογικές συνθήκες γύρω από το μεγαλύτερο βουνό στον πλανήτη, δημιουργούν ένα τόσο αφιλόξενο κλίμα, ώστε οι προσπάθειες για ανάβαση που γίνονται, να πραγματοποιούνται σε ένα πολύ στενό χρονικό πλαίσιο। Ο Μάιος αποτελεί τη βασική ορειβατική περίοδο, λόγω των χαμηλών ανέμων, αλλά και πάλι μιλάμε για θερμοκρασία -7ο στους πρόποδες. Στην κορυφή, η θερμοκρασία πέφτει στους -25ο και με τον αέρα να είναι ιδιαίτερα αραιός.

http://www.clickatlife.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις