Μήπως η κούραση κρύβει κάτι άλλο;

Εάν δεν μπορείτε να εντοπίσετε γιατί είστε τόσο κουρασμένοι, ακόμη κι αν δεν υπάρχει φανερός λόγος, ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω αιτίες…


Όταν δεν είναι μόνο κούραση…

Όλοι έχουμε την τάση να παραπονιόμαστε για κούραση, ιδιαίτερα με το σύγχρονο, απαιτητικό τρόπο ζωής. Και κατά ένα μεγάλο μέρος έχουμε δίκιο.

Εάν όμως αισθανόμαστε διαρκώς κουρασμένοι, θα υπάρχει κάποιος λόγος. Δώστε στον εαυτό σας περίπου 2 έως 3 εβδομάδες για να κάνει κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, κοιμηθείτε περισσότερο, περιορίστε όσο μπορείτε τις υποχρεώσεις, τρώτε πιο υγιεινά, πίνετε περισσότερα υγρά και μειώστε την καφεΐνη και το αλκοόλ.

Αν και μετά από αυτά συνεχίζετε να αισθάνεστε διαρκή κόπωση, τότε μάλλον χρειάζεστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Η υπερβολική κούραση μπορεί να αποτελεί σημάδι περισσότερο σοβαρών παθήσεων που ίσως χρειάζονται θεραπεία.

Ακολουθούν οι επτά πιο κοινές αιτίες…

1. Αναιμία

Αυτή η κατάσταση είναι πιο κοινή σε γυναίκες με βαριά συμπτώματα περιόδου ή που δεν καταναλώνουν αρκετό σίδηρο.

Η κούραση που προκαλείται από την αναιμία, είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία φέρνουν το οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς και τα κύτταρα. Μπορεί λοιπόν να αισθάνεστε αδυναμία και δυσκολία στην αναπνοή. Η αναιμία μπορεί να προκληθεί από έλλειψη σιδήρου ή βιταμινών, απώλεια αίματος, εσωτερική αιμορραγία, ή χρόνιες νόσους όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο καρκίνος και η νεφρική ανεπάρκεια. Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στη σιδηροπενική αναιμία λόγω της απώλειας αίματος κατά την έμμηνο ρύση και την ανάγκη του σώματος για επιπλέον σίδηρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Τα συμπτώματα: Η κόπωση είναι το σημαντικότερο. Άλλα περιλαμβάνουν υπερβολική αδυναμία, δυσκολία στον ύπνο, έλλειψη συγκέντρωσης, ταχυκαρδία, πόνους στο στήθος και πονοκέφαλο. Η απλή άσκηση, όπως το ανέβασμα σκάλας ή το περπάτημα σε μικρές αποστάσεις, μπορεί να σας προκαλέσει κόπωση.

2. Διαβήτης

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2 κάθε χρόνο, αλλά πολλοί περισσότεροι δε γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από αυτόν.

Η ζάχαρη, που ονομάζεται επίσης γλυκόζη, είναι το «καύσιμο» που κρατά το σώμα σε εγρήγορση. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν σωστά τη γλυκόζη, με αποτέλεσμα αυτή να συσσωρεύεται στο αίμα. Χωρίς αρκετή ενέργεια για να λειτουργήσει το σώμα ομαλά, οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη συχνά παρατηρούν κούραση ως ένα από τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια,

Τα συμπτώματα: Εκτός από την εξάντληση, άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολική δίψα, συχνή ούρηση, πείνα, απώλεια βάρους, ευερεθιστότητα, κολπικές μολύνσεις και θολή όραση.

3. Θυρεοειδής

Όταν οι ορμόνες του θυρεοειδούς σας είναι εκτός ελέγχου, ακόμα και οι καθημερινές σας δραστηριότητες θα σας κάνουν να νιώθετε κούραση.

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού και παράγει ορμόνες που ελέγχουν το μεταβολισμό. Οι αυξημένες ορμόνες (υπερθυρεοειδισμός) επιταχύνουν το μεταβολισμό, ενώ οι μειωμένες (υποθυρεοειδισμός), τον επιβραδύνουν.


Τα συμπτώματα: Ο υπερθυρεοειδισμός προκαλεί μυϊκή κόπωση και αδυναμία, την οποία μπορείτε να παρατηρήσετε πρώτα στην μηρούς. Ασκήσεις όπως η ποδηλασία ή το ανέβασμα σκάλας γίνονται πιο δύσκολες. Άλλα συμπτώματα είναι η ανεξήγητη απώλεια βάρους, το αίσθημα θερμότητας, αυξημένος καρδιακός ρυθμός, συντομότερη και λιγότερο συχνή έμμηνος ροή και η αυξημένη δίψα. Ο υπερθυρεοειδισμός παρατηρείται πιο συχνά σε γυναίκες 20-30 ετών, αλλά μπορεί να συμβεί και σε ηλικιωμένες γυναίκες και άνδρες.

Ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί κούραση, αδυναμία συγκέντρωσης και πόνο των μυών, ακόμη και με μικρή δραστηριότητα. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν αύξηση βάρους λόγω της κατακράτησης υγρών, αίσθημα κρύου συνεχώς (ακόμη και τον πιο ζεστό καιρό), πιο συχνή έμμηνο ροή και δυσκοιλιότητα. Ο υποθυρεοειδισμός είναι πιο συχνός σε γυναίκες άνω των 50 ετών.

4. Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια σημαντική ασθένεια που επηρεάζει τον τρόπο που κοιμόμαστε, τρώμε, και αισθανόμαστε για τους εαυτούς μας και τους άλλους. Χωρίς θεραπεία, τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να διαρκέσουν για εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια. Έτσι είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα προειδοποιητικά σημάδια και να ζητήσουμε βοήθεια.

Τα συμπτώματα: Δεν έχουν όλοι τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης. Αλλά συνήθως, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει μείωση της ενέργειας, αλλαγές στον ύπνο και τις διατροφικές συνήθειες, προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης και συναισθήματα απόγνωσης, αναξιότητας και αρνητικότητα.

5. Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Αυτό το αυτοάνοσο νόσημα δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί νωρίς, αλλά υπάρχουν κάποιες ανεπαίσθητες ενδείξεις.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται ενάντια στον εαυτό του και επιτίθεται στον υγιή συνδετικό ιστό, μερικές φορές προκαλώντας μη αναστρέψιμη βλάβη των οστών και των χόνδρων.

Τα συμπτώματα: Πολλά συμπτώματα (όπως κόπωση, χαμηλή ενέργεια, απώλεια της όρεξης και πόνος στις αρθρώσεις) σε συνδυασμό με άλλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων και άλλων μορφών αρθρίτιδας, όπως η ινομυαλγία και ο λύκος. Επίσης, η αναιμία και οι διαταραχές του θυρεοειδούς, που προκαλούν κόπωση, είναι ακόμα πιο συχνά σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

6. Υπνική άπνοια

Μπορεί να έχετε αυτή τη διαταραχή ύπνου, αν ξυπνάτε με αίσθημα κόπωσης, άσχετα του πόσο κοιμηθήκατε πραγματικά. Η υπνική άπνοια είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από σύντομες διακοπές της αναπνοής κατά τον ύπνο. Στον πιο κοινό τύπο, την αποφρακτική άπνοια ύπνου, ο άνω αεραγωγός κλείνει ή καταρρέει για λίγα δευτερόλεπτα, το οποί με τη σειρά του, προειδοποιεί τον εγκέφαλό για να μας ξυπνήσει και να ξεκινήσει και πάλι η αναπνοή. Κάποιος με αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί να σταματήσει να αναπνέει δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές τη νύχτα.

Τα συμπτώματα: Η υπνική άπνοια συχνά σηματοδοτείται από το ροχαλητό και ακολουθείται γενικά από κούραση την επόμενη μέρα. Επειδή η άπνοια ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, υψηλή πίεση του αίματος και εγκεφαλικά επεισόδια, είναι σημαντικό να ελεγχθεί.

7. Χρόνια κόπωση

Αυτή η αινιγματική κατάσταση προκαλεί ισχυρή κόπωση που έρχεται γρήγορα. Οι άνθρωποι που πάσχουν από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS), αισθάνονται πολύ κουρασμένοι για να συνεχίσουν με τις συνήθεις δραστηριότητές τους και εξαντλούνται εύκολα με λίγη προσπάθεια.

Τα συμπτώματα: Άλλα σημάδια είναι οι πονοκέφαλοι, πόνοι των μυών και των αρθρώσεων, αδυναμία και αδυναμία συγκέντρωσης. Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης παραμένει αινιγματικό, επειδή δεν έχει καμία γνωστή αιτία.

http://www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις