5 gadgets που θα εξαφανιστούν έως το 2020

Εν αρχή ην το… βινύλιο, οι κασέτες και οι βίντεο κασέτες. Μετά ξεκίνησε η επέλαση των ψηφιακών CD και DVD, η οποία μας έκανε να βάλουμε στην αποθήκη τα πικάπ και τα VCR. Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν τα double layer DVD και τα Blue Ray. Και όλα αυτά μόνο στον τομέα της οικιακής ψυχαγωγίας. Κινητά νέας γενιάς, tablet pc, εξελιγμένες τηλεοράσεις με ενσωματωμένους players… Και η λίστα δεν έχει τέλος.

Είναι γεγονός πως κάθε gadget κάνει τον κύκλο του και κάποια στιγμή «σβήνει» ή εξαφανίζεται εντελώς από την αγορά. Είναι μάλιστα τέτοια η «έκρηξη» της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια σε κάθε τομέα που αρκετά gadgeτs πιθανώς να μην είναι στα χέρια μας μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Οι ειδικοί μιλούν για πέντε από αυτά και κάνουν προβλέψεις για το – αβέβαιο- μέλλον τους.

  • Αυτόνομα GPS

5 gadgets που θα εξαφανιστούν έως το 2020 (2)Μπορεί να έκαναν το «μπαμ» πριν μερικά χρόνια όταν και εμφανίστηκαν στις αγορές, αλλά σύμφωνα με αναλυτές τα μηχανήματα GPS μάλλον δεν θα την βγάλουν… καθαρή μέχρι το 2020. Όπως αναφέρει ο Charles S. Golvin της εταιρείας έρευνας αγοράς Forrester «Φορητές συσκευές GPS όπως αυτές της Garmin ή της Tom Tom πιθανότατα να μην πωλούνται μέχρι το 2020. Αφενός τα εξελιγμένα smartphones με χάρτες όπως οι Google Maps ή αντίστοιχες εφαρμογές, αφετέρου τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων τα οποία έχουν ενσωματωμένο GPS, θα καταστήσουν τα αυτόνομα GPS ουσιαστικά άχρηστα». Επομένως, σε μια δεκαετία από τώρα δεν θα υπάρχει λόγος να αγοράσουμε μια συσκευή που μοναδική της λειτουργία είναι να μας δίνει κατευθύνσεις.
Ήδη για τα smartphones έχουν κυκλοφορήσει εφαρμογές πλοήγησης όπως το Navigon, ενώ οι Google Maps είναι ήδη δωρεάν ενσωματωμένοι σε αυτά, παρέχοντας ικανοποιητικές υπηρεσίες με την δυνατότητα επιλογής εναλλακτικών διαδρομών.

  • «Συμβατικά» κινητά

5 gadgets που θα εξαφανιστούν έως το 2020 (3)Η «έκρηξη» στην αγορά των smartphones φαίνεται πώς θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα απλά κινητά τηλέφωνα με κουμπάκια (που παρ’ όλα αυτά θα μείνουν για πάντα στις… καρδιές μας). Ο Tim Bajarin μάλιστα, συντάκτης του PC Magazine και σύμβουλος τεχνολογίας σε εταιρείες κολοσσούς όπως η Microsoft, η IBM και η Compaq, προβλέπει πώς το 80% όλων των κινητών τηλεφώνων που θα πωλούνται το 2015 θα ανήκουν στην κατηγορία των smartphones, ενώ το 2018 όλα τα κινητά που θα πωλούνται θα είναι smartphones. «Ακόμα και σήμερα, τα έσοδα των κατασκευαστικών δεν είναι από την ίδια την συσκευή, αλλά από τις υπηρεσίες που προσφέρει στον χρήστη σε συνδυασμό με τον πάροχο», αναφέρει χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι οι πάροχοι θα προτιμούν στο μέλλον τα smartphones αντί των συμβατικών κινητών.

  • Ψηφιακές μηχανές

5 gadgets που θα εξαφανιστούν έως το 2020 (4)Ακόμα μια ομάδα συσκευών που «απειλείται» από την κυριαρχία των smartphones είναι οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Όταν πριν από μερικές εβδομάδες η Apple παρουσίαζε το νέο iPhone 4S, οι ανταγωνιστές της δεν ήταν οι μόνοι που ανησύχησαν… Οι κατασκευαστές ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών σίγουρα δεν έμειναν ψύχραιμοι με την κάμερα 8 megapixel του νέου iPhone, η οποία μάλιστα καταγράφει βίντεο σε HD ανάλυση 1080p. Μέχρι πρόσφατα τέτοια χαρακτηριστικά αποτελούσαν αποκλειστικό προνόμιο των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, αλλά πλέον τα smartphones δείχνουν τα… pixels τους και σε αυτόν τον τομέα.

«Σε μερικά χρόνια οι καταναλωτές δεν θα έχουν ανάγκη της ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, όταν έχουν στο τσεπάκι τους ένα κινητό τηλέφωνο που βγάζει φωτογραφίες ίδιας ποιότητας», λέει ο Rob Enderle αναλυτής του Enderle Group. Από την άλλη πλευρά, ο Enderle προβλέπει ότι οι πιο ακριβές ψηφιακές υψηλής τεχνολογίας θα έχουν καλύτερο μέλλον, αλλά σε ένα μικρότερο ποσοστό της αγοράς μιας και η πλειοψηφία των καταναλωτών δεν θα έχει ανάγκη από επαγγελματικές φωτογραφικές υψηλής ευκρίνειας και τιμής. Θα είναι ικανοποιημένοι με την ψηφιακή του smartphone τους.

  • DVD players

5 gadgets που θα εξαφανιστούν έως το 2020 (5)Με την κυκλοφορία των Blue Ray Players, οι «παραδοσιακοί» δίσκοι DVD έχουν παραγκωνιστεί και όπως όλα δείχνουν θα αφανιστούν από την αγορά μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε. Ο λόγος; «Το DVD Player πιθανότατα θα αντικατασταθεί από τις ψηφιακές υπηρεσίες», εκτιμά ο Ian Olgeirson αναλυτής στην SNL Sagan θεωρώντας ότι υπηρεσίες όπως το Netflix είναι το μέλλον στην ψηφιακή ψυχαγωγία. «Το Blue Ray ή οποιαδήποτε άλλη εξελιγμένη μορφή δίσκων κυκλοφορήσει θα μπορούσε να παρατείνει την διάρκεια ζωής τους, αλλά κάποια στιγμή το DVD θα καταργηθεί», προσθέτει.

Εν ολίγοις, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, σε λίγα χρόνια οι δίσκοι DVD θα αποκτήσουν… συλλεκτική αξία όπως ακριβώς και το βινύλιο.

  • Κονσόλες

5 gadgets που θα εξαφανιστούν έως το 2020 (6)Δημοφιλείς κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών όπως το Wii, το PS3 και το XBOX αναμφίβολα θα συνεχίσουν να υπάρχουν στα σπίτια μέχρι την επόμενη δεκαετία αλλά θα είναι εντελώς διαφορετικές. Αντί να αγοράσουν μια ξεχωριστή κονσόλα οι καταναλωτές, σύμφωνα με τον Enderle, θα προτιμήσουν «έξυπνες» τηλεοράσεις με ενσωματωμένα βιντεοπαιχνίδια ή κάποιο smartphone ή tablet το οποίο μέχρι τότε θα προσφέρει πολύ περισσότερες δυνατότητες για gaming.

«Φαίνεται πως τα αναλογικά συστήματα βιντεοπαιχνιδιών δεν θα ‘βγάλουν’ το τέλος της δεκαετίας», λέει ο Enderle. «Ήδη βλέπουμε πως το Wii τα έχει βρει σκούρα στην αγορά, όπως και το Playstation». Σύμφωνα με τον Ederle, οι κονσόλες που θα επιβιώσουν στο μέλλον θα είναι αυτές που θα καταφέρουν να «ξεφύγουν» από το concept του να εστιάζουν αποκλειστικά στα βιντεοπαιχνίδια, διευρύνοντας τις λειτουργίες τους και στον τομέα των ταινιών ή άλλων ψυχαγωγικών επιλογών.

Πηγή: in2life.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις