Δέκα μύθοι για τους Nirvana και τον Kurt Cobain

Με αφορμή το αφιέρωμα που ετοιμάζει το Floral σε συνεργασία με το περιοδικό Sonik την Κυριακή 2 Οκτωβρίου για να τιμήσει τα 20 χρόνια από την κυκλοφορία του album «Nevermind» των Nirvana, ανασύρουμε μερικούς μύθους για το θρυλικό συγκρότημα αλλά και για την προσωπικότητα του «πρωταγωνιστή» του, Kurt Cobain.

Φωτογραφία: www.cobain.com

Μια βραδιά αφιερωμένη στους Nirvana αλλά και στο «Nevermind», διοργανώνει το περιοδικό Sonik στο Floral την Κυριακή 2 Οκτωβρίου.

Εγχώριοι καλλιτέχνες θα τιμήσουν το album που σημάδεψε τη μουσική: οι Berlin Brides, o Tareq και ο Limbo, με προσκεκλημένους μουσικούς συντάκτες και δημοσιογράφους από το χώρο της μουσικής αλλά και με τη συντακτική ομάδα του Sonik και του Avopolis, οι οποίοι θα βρίσκονται και στα decks.

Οι μαρτυρίες του γνωστού δημοσιογράφου Everett True αποκάλυψαν πρόσφατα στη Guardian, ορισμένες άγνωστες στιγμές για τον αδικοχαμένο τραγουδιστή των Nirvana, αλλά και για το κίνημα της grunge.

Φωτογραφία: www.cobain.com

-Η grunge δεν ξεκίνησε στο Seattle, αλλά, υπήρχε ήδη ως όρος στη μουσική. Υπάρχει στο album του Johnny Burnette που είχε κυκλοφορήσει το 1957, καθώς επίσης χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τη μουσική των Green River το 1988. Ο τραγουδιστής των Mudhoney Mark Am, ανέφερε τη λέξη grunge, εννοώντας τη σημειολογική σημασία της λέξης, δηλαδή το αντίθετο του χρυσού, το άχρηστο μέταλλο.

- Η grunge δεν ήταν αποκλειστικά αντρική υπόθεση, μιας και διάφορες κυρίες έχουν εκπροσωπήσει το είδος, όπως οι L7, Lunachicks, Dickless, STP, 7 Year Bitch, Courtney Love, Babes in Toyland.

- Οι Nirvana δεν κατάγονταν από το Seattle. O Kurt Cobain και ο Krist Novoselic κατάγονταν από την πόλη Aberdeen και ο Dave Grohl από τη Washington.

-Ο Kurt Cobain δε δολοφονήθηκε, σύμφωνα με τον True, που δεν πιστεύει στις θεωρίες συνομωσίας γύρω από το θάνατο του rock star. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ο Cobain βρισκόταν σε μια κατάσταση κατάθλιψης και οργής και έβλεπε την αυτοκτονία ως τη μόνη λύση.

- Ο Cobain ήθελε να γίνει γνωστός. Παρά τις εικασίες ότι δεν άντεξε το βάρος της δημοσιοτήτας, εκείνος ήθελε να ακουστεί και να πουλήσει. Απλά δεν ήθελε να ξεπουληθεί και να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις δισκογραφικές εταιρείες.

-Ο Curt Cobain δεν έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του album των Hole, «Live Through This». Συνέβαλε απλά στα backing vocals σε δύο κομμάτια.

Φωτογραφία: www.cobain.com

-Το «Nevermind» δεν ήταν ένα κακό album, όπως πολλοί θεωρούν, μιας και η παραγωγή του Butch Vig (μέλους των Garbage) φάνηκε σε πολλούς ότι αλλάζει τον original ήχο των Nirvana. Η αλήθεια είναι ότι ο Cobain έβαλε μέσα σε αυτό το album ένα μεγάλο εύρος επιρροών του, από τους Bay City Rollers και τους Abba, μέχρι τους Black Flag.

- H grunge δεν ήταν μόνο μια σκοτεινή και καταθλιπτική μουσική. Σύμφωνα με τον True, ο τραγουδιστής των Mudhonay, Mark Am, είναι ένας από τους πιο αστείους ανθρώπους που έχει γνωρίσει.

-Ο Kurt Cobain δεν ήταν ο μόνος που «έφυγε» τόσο νέος από τον κόσμο και από τη grunge. Άλλοι που άφησαν νωρίς τα εγκόσμια ήταν οι Andrew Wood των Mother Love Bone, η Mia Zapata των Gits, η Kristen Pfaff των Hole και ο Layne Staley των Alice in Chains.

-Το grunge άφησε πίσω του μια τεράστια κληρονομιά. Αρκεί να ακούσει κάποιος κομμάτια συγκροτημάτων όπως οι Smashing Pumpkins, Puddle of Mudd, Silverchair, Bush, Muse, Ash, Courtney Love, Pearl Jam και Stone Temple Pilots.

Πληροφορίες: Floral, Θεμιστοκλέους 80 ,Πλατεία Εξαρχείων, 210 3800070.

http://www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις