Ρίξτε τη χοληστερίνη με νόστιμους συνδυασμούς τροφών

Μπορεί η αυξημένη χοληστερίνη να είναι από τη μία θέμα DNA, από την άλλη, όμως, τα κοκορέτσια, τα λίπη και τα γλυκά δεν πρόκειται να βελτιώσουν την κατάσταση. Υπάρχουν, όμως, κάποιες… μαγικές τροφές που μπορούν να ρίξουν τα επίπεδά της.


Η ανεβασμένη χοληστερίνη, ειδικά σε περιόδους διατροφικής κραιπάλης είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος να κινητοποιηθεί κάποιος προς μια πιο σωστή διατροφική πορεία. Και τότε είναι που παίρνονται ακραίες αποφάσεις τύπου «θα κόψω το κρέας», «τέρμα τα γλυκά», «θα τρώω μόνο σαλάτες και φρούτα» κ.ο.κ., οι οποίες βέβαια καταρρίπτονται εν ριπή οφθαλμού.

Το μυστικό σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, είναι πολύ απλό. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να αυξήσετε την πρόσληψη των καλών λιπαρών στη διατροφή σας και να μειώσετε αυτή των κορεσμένων και τρανς λιπαρών. Ειδικά τα μονοακόρεστα λιπαρά μπορούν να μειώσουν την «κακή» (LDL) χοληστερόλη, αν πάρουν τη θέση των κορεσμένων λιπαρών, που βρίσκονται κυρίως σε επεξεργασμένες τροφές, ζωικά λίπη, γαλακτοκομικά κ.λπ. και το καλύτερο; Δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ, αφού τα «καλά» αυτά λιπαρά, στα οποία βρίσκονται τα μονοακόρεστα, τα πολυακόρεστα (όπου ανήκουν τα Ω3 και τα Ω6 λιπαρά οξέα), είναι πολύ πιθανό να βρίσκονται ήδη μέσα στην κουζίνα σας. Δείτε πώς μπορείτε να τα καταναλώσετε, έτσι ώστε να είναι πιο νόστιμα και τι συνδυασμούς μπορείτε να κάνετε, έτσι ώστε να δημιουργήσετε ένα γεύμα-εχθρό της χοληστερίνης.

Ένα μπολ με φρούτα: μια φρουτοσαλάτα την ημέρα, τον καρδιολόγο κάνει πέρα

Τα φρούτα όπως τα μήλα, τα αχλάδια, τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, με ισχυρή δράση κατά της χοληστερίνης, ενώ παρόμοια δράση φαίνεται να έχει το σταφύλι και τα βατόμουρα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά. Φροντίστε να τρώτε καθημερινά φρούτα και φρουτοσαλάτες, προτιμώντας τα από τους χυμούς τους, οι οποίοι στερούνται τις φυτικές ίνες των φρούτων.

Πουρές καρότου με αμύγδαλα και ελιές: συνδυασμός βιταμινών και μονοακόρεστων λιπαρών

Οι πράσινες ελιές και τα καβουρντισμένα αμύγδαλα δίνουν σε αυτόν τον γεμάτο βιταμίνες πουρέ καρότου πλούσια δόση μονοακόρεστων λιπαρών, συν του ότι μετατρέπουν την υφή του από εντελώς κρεμώδη σε πιο τραγανιστή. Δοκιμάστε το!

Σούπα με σολομό: κάνει καλό στο στομάχι και στην καρδιά


Η σούπα αποτελεί για πολλούς το καλύτερο γιατρικό, αφού έχει μια τρομερή ιδιότητα να ηρεμεί το στομάχι μας, όταν πραγματικά το χρειαζόμαστε. Αν την καταναλώνετε συχνά, δοκιμάστε αντί για πατάτες, να προσθέσετε σολομό, ο οποίος είναι πλούσιος σε Ω3 λιπαρά οξέα και να εμπλουτίσετε με διάφορα πράσινα λαχανικά, κουνουπίδι και βότανα. Αν επιθυμείτε να έχει η σούπα σας πιο κρεμώδη υφή, προσθέστε λίγο πουρέ πατάτας.

Πρωινό με βρώμη: για να ξεκινήσει η μέρα υγιεινά

Η βρώμη σε όλες της τις μορφές, περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες έχει αποδειχτεί πως μπορούν να μειώσουν την «κακή» χοληστερόλη, εμποδίζοντάς την από το να απορροφάται από το αίμα. Χρειάζεστε τουλάχιστον 3 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών την ημέρα προκειμένου να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και περίπου 1 ½ φλιτζάνι βρώμης θα σας χαρίσει 6 γραμμάρια. Αν η βρώμη δεν είναι και το αγαπημένο σας γεύμα, μπορείτε εναλλακτικά να δοκιμάσετε κριθάρι, ψύλλιο ή πίτουρο ρυζιού, που έχουν παρόμοια δράση.

Φακές, φασόλια και αρακάς: τριπλός εχθρός της χοληστερίνης

Δεν χρειάζεται φυσικά να τα καταναλώσετε όλα σε ένα γεύμα ή να τα μαγειρέψετε μαζί – εκτός αν θελήσετε να τα προσθέσετε στη σαλάτα σας- απλώς να έχετε υπόψη σας ότι οι φακές, τα φασόλια και ο αρακάς αποτελούν επίσης πλούσια πηγή διαλυτών φυτικών ινών. Μελέτη, μάλιστα, έδειξε ότι η κατανάλωση μισού φλιτζανιού μαγειρεμένων φασολιών καθημερινά για 12 εβδομάδες κατάφερε να ρίξει την ολική χοληστερίνη περίπου 8%, ενώ διαφορετικές μελέτες συνδέουν τα φασόλια με χαμηλά επίπεδα «κακής» LDL χοληστερόλης. Μήπως σήμερα να μαγειρέψετε μια… φασολάδα;

Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια: νόστιμο, υγιεινό και… ελληνικό γεύμα

Δώστε μια διαφορετική άποψη στη χωριάτική σας, προσθέτοντας στην ντομάτα, το κρεμμύδι, τις ελιές και το αγγούρι λίγα μαυρομάτικα φασόλια. Αυτό το απόλυτο μεσογειακό γεύμα είναι και πάλι πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες, ενώ παρέχει στον οργανισμό και υγιείς δόσεις βιταμινών C και Α.

Αχλάδια στο κρασί: το επιδόρπιο από το παρελθόν, που φροντίζει για το μέλλον μας

Βράστε κρασί, ζάχαρη, κανέλα και νερό κι έπειτα τοποθετήστε μέσα τα ξεφλουδισμένα αχλάδια σας. Μπορεί να σας ακούγεται σαν γλυκό της γιαγιάς σας, αλλά συνδυάζει το γλυκό με το υγιεινό, αφού τα οφέλη του αχλαδιού συνδυάζονται με το κρασί που κάνει καλό στην καρδιά και το αποτέλεσμα έχει και γλυκιά γεύση. Μ’ ένα σμπάρο, πολλά τρυγόνια. Πολτός μήλου με κανέλα: ένα εύκολο και δροσιστικό σνακ


Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βράσετε και να πολτοποιήσετε τα μήλα και να προσθέσετε λίγη κανέλα. Είναι πολύ πιο εύκολο από το να φτιάξετε μια μηλόπιτα και σας χαρίζει οφέλη λόγω των φυτικών ινών του μήλου, ενώ η κανέλα τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών και αντιμετωπίζει τη δυσπεψία, τη διάρροια και τους κολικούς.

www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις