Αλόη βέρα: ένα φυσικό φάρμακο

Το «φυτό της αιώνιας ζωής», η αλόη βέρα, έχει σημαντικές πρακτικές εφαρμογές που συμβάλλουν στην ενίσχυση της υγείας μας.



Η αλόη βέρα είναι ένα τροπικό φυτό με μεγάλα, αγκυλωτά, σαρκώδη φύλλα που περιέχουν πολλές ουσίες με φαρμακευτικές ιδιότητες. Ανθίζει σε ζεστά και ξηρά κλίματα και μοιάζει με κάκτο. Έχει πάρα πολλές πρακτικές εφαρμογές στην ιατρική και την κοσμετολογία και είναι γνωστό ως το φυτό που χαρίζει την αιωνιότητα.

Όλα όσα κάνουν την αλόη μοναδική

Τα φύλλα της αλόης περιέχουν ένα ευρύ φάσμα βιολογικά δραστικών ενώσεων, όπως ακετυλικές μαννόζες, πολυμαννόζες, ανθρακινόνες και οι διάφορες λεκτίνες. Επίσης, η αλόη βέρα περιέχει 75 περίπου γνωστά συστατικά και πάνω από 200 ενώσεις που την καθιστούν ένα ισχυρό φαρμακευτικό φυτό. Σε αυτά περιλαμβάνονται ένζυμα, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, σαπωνίνες, αμινοξέα και μεγάλες αλυσίδες σακχάρων.

Μερικές από τις πρακτικές χρήσεις της αλόης είναι οι εξής:

Αποτοξίνωση: Ο χυμός από την αλόη βέρα είναι ιδανικός για αποτοξίνωση αφού είναι γεμάτος βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Η κατανάλωση του χυμού μπορεί λοιπόν να βοηθήσει το σώμα μας να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Πεπτικές διαταραχές: Η αλόη βέρα έχει ουσιαστική δράση σε διαταραχές του πεπτικού συστήματος όπως η καούρα, τα έλκη και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Συγκεκριμένα καταπραΰνει τον οισοφάγο και ελαττώνει τις ενοχλήσεις της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Παράλληλα η αλόη βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου

Στοματική υγιεινή: Ο χυμός των φύλλων της αλόης μπορεί να βοηθήσει στο να επισκέπτεστε πιο αραιά τον οδοντίατρο, καθώς βελτιώνει σημαντικά την υγεία των ούλων.

Επιδερμίδα: Ίσως η πιο γνωστή χρήση της αλόης, είναι η εφαρμογή και η θετική της επίδραση σε μια σειρά προβλημάτων της επιδερμίδας. Εκτός από τη ψωρίαση, η αλόη βέρα είναι χρήσιμη για ενυδάτωση και την αποτοξίνωση του δέρματος, την αφαίρεση ουλών και σημαδιών, την καταπολέμηση φλεγμονών και τη γενικότερη αναζωογόνηση του δέρματος

Διαβήτης: Σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες, η καθημερινή κατανάλωση μισής μόλις κουταλιάς χυμού από αλόη, σε περίοδο δεκατεσσάρων εβδομάδων, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά 45%.

Βοηθά την κινητικότητα του εντέρου: Ο χυμός της αλόης περιέχει ανθρακινόνες γλυκοσίδες Α και Β, που είναι ισχυρά φυσικά καθαρτικά.

Διαχείριση βάρους: Εκτός από θεραπευτικές ιδιότητες, η αλόη έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως βοήθεια για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Τα φύλλα της αλόης έχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εγκαύματα: Το ζελέ της αλόης, είναι ίσως το καλύτερο φάρμακο για εγκαύματα. Καλό είναι να έχετε πρόχειρο ένα σωληνάριο μαζί σας γι’ αυτό το σκοπό. Επίσης είναι εξίσου αποτελεσματικό και στην αντιμετώπιση εγκαυμάτων από την έκθεση στον ήλιο.

Πιτυρίδα: Η αλόη μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα της πιτυρίδας , καταπραΰνοντας παράλληλα τον κνησμό. Το ζελέ της αλόης μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν το σαμπουάν για καλύτερα αποτελέσματα.

Είναι επομένως σαφές ότι η χρήση αυτού του θαυμαστού βοτάνου, μας ωφελεί ιδιαίτερα με τις πολλαπλές εφαρμογές του. Μάλιστα μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί σε γλάστρες. Υπάρχουν πολλά είδη αλόης, μερικά από τα οποία είναι πολύ ευεργετικά. Επίσης υπάρχουν πολλά προϊόντα από αλόη βέρα στα φαρμακεία και τα καταστήματα καλλυντικών.

www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις