Σεληνιακά τοπία επί... γης

Πόσες φορές δεν έχετε αναρωτηθεί πώς να είναι η επιφάνεια της σελήνης και άλλων πλανητών; Και πόσες φορές δεν έχετε ονειρευτεί ένα ταξίδι εκεί; Σαράντα χρόνια έχουν περάσει από την ιστορική προσσελήνωση του «Apollo» και όμως η προοπτική του διαστημικού τουρισμού παραμένει ακόμη μακρινή. Ας συμβιβαστούμε λοιπόν με ταξίδια σε σεληνιακά και πλανητικά τοπία που υπάρχουν στη γη, για να μας θυμίζουν τις ομοιότητες που έχει η γη με άλλους πλανήτες.

Απευθυνόμαστε στους μελλοντικούς διαπλανητικούς ταξιδιώτες, αλλά και σε όλους όσοι ονειρεύονται ένα τέτοιο ταξίδι, κάνοντας την αρχή με μερικά μέρη που θυμίζουν κάτι «εξωγήινο» κι όμως, βρίσκονται στη γη. Τα δύο μάλιστα από αυτά, βρίσκονται στη χώρα μας!

Valle de la Luna, Χιλή

Η Valle de la Luna ( www.explore-atacama.com/eng/excursions/valle-de-la-luna.htm ) στην έρημο Ατακάμα της Χιλής ( http://bit.ly/lBfqOB ), είναι από τα πιο εντυπωσιακά ερημικά τοπία που θυμίζουν τη σελήνη. Παράξενοι σχηματισμοί, που έχουν διαβρωθεί ανά τους αιώνες, από της αγριότητα του καιρού, ερημωμένοι αμμόλοφοι και εντυπωσιακά ηφαίστεια, χαρακτηρίζουν το απόκοσμο τοπίο. Η καλύτερη ώρα να επισκεφτείτε το μέρος αυτό, είναι αυτή του ηλιοβασιλέματος, όταν η κοιλάδα είναι λουσμένη από μια πορφυρή, ροζ και χρυσή λάμψη.

Ηφαιστειακή Ισλανδία


Γεμάτη ατμούς, λασπώδεις σχηματισμούς, παράξενα πετρώματα και πεδιάδες λάβας, η Ισλανδία ( www.nat.is/travelguideeng/myvatn.htm ) μοιάζει σα σκηνικό από ταινία. Η έντονη ομορφιά και λαμπρότητα παράξενων τοπίων γύρω από τη λίμνη Mývatn ( http://bit.ly/jh8bqJ ), θα σας κάνει να αναρωτηθείτε σε ποιο πλανήτη βρίσκεστε.

Νοτιοανατολική Γιούτα, ΗΠΑ


Ο… Άρης είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζετε! Τα Εθνικά Πάρκα Canyonlands ( www.utah.com/nationalparks/canyonlands.htm ) και Arches ( www.utah.com/nationalparks/arches.htm ) στη νοτιοανατολική Γιούτα ( http://bit.ly/lbet03 ), θυμίζουν πολύ τον Κόκκινο Πλανήτη, με τραχιές καμάρες, γέφυρες, κωνικούς σχηματισμούς κ.ά.. Επισκεφτείτε την περιοχή το καλοκαίρι, όπου οι ομοιότητες με τον Άρη μοιάζουν πιο έντονες.

Lac Abbé, Τζιμπουτί


Αντικρίζοντας εντυπωσιασμένοι τις φυσικές «καμινάδες» που καπνίζουν ( www.djiboutiweb.net/lac_abbe.php ) στη λίμνη Lac Abbé ( http://bit.ly/jOWGoL ) και τις τεράστιες, απόκοσμες πεδιάδες από αλάτι, ίσως θυμηθείτε τα λόγια του αστροναύτη George Taylor στην ταινία «Planet of the Apes». Και θέλετε να μάθετε κάτι; Σε αυτό το μέρος γυρίστηκε η ταινία!

Salar de Uyuni, Βολιβία


Αυτή η τεράστια, λαμπερή θάλασσα αλατιού θα στοιχειώνει τα όνειρά σας για τα επόμενα χρόνια. Το εξωγήινο εκτυφλωτικό λευκό της αλατολίμνης Salar de Uyuni ( www.uyuniland.com/gles_001/index_uyuni.php ), στα υψίπεδα της νοτιοδυτικής Βολιβίας ( http://bit.ly/ldl9Jy ), κόβει την ανάσα και μας πάει νοερά σε μακρινά γαλαξιακά τοπία. Οι αντικατοπτρισμοί που προσφέρει το τοπίο, είναι μαγευτικοί και το κάνουν να μοιάζει σουρεαλιστικό και εξωγήινο.

Καππαδοκία, Τουρκία


Η Καππαδοκία της Τουρκίας ( http://bit.ly/mEb3zL ) είναι μια περιοχή με υπόγειες δαιδαλώδεις πόλεις, φυσικές «καμινάδες» από ηφαιστειογενές έδαφος και ένα υπαίθριο μουσείο που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ( www.cappadociaturkey.net/ ). Μοναδικά αξιοθέατα και μακρά ιστορία, χαμένη στα βάθη των αιώνων και των πολιτισμών, έχουν αφήσει τα ίχνη τους στην περίεργη αυτή γη με τα διαβρωμένα ηφαιστειογενή πετρώματα.

Lanzarote, Κανάρια νησιά, Ισπανία


Το εκπληκτικό ηφαιστειακό, σεληνιακό τοπίο στο κεντρικό Lanzarote ( http://bit.ly/jT2rB3 ) στα Κανάρια νησιά, θα θύμιζε στον… Άρμστρονγκ κάτι από τα διαστημικά του ταξίδια. Τα λαμπερά πράσινα νερά του κρατήρα El Golfo και το ηφαιστειογενές έδαφος, δημιουργούν ένα τοπίο που κόβει την ανάσα ( http://bit.ly/lVcK8Z ).

Nazca Lines, Περού


Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και αινιγματικά αξιοθέατα του Περού, είναι οι μυστηριώδεις γραμμές Νάζκα ( http://whc.unesco.org/en/list/700 ), που κανείς δεν ξέρει ποιος τις έχει δημιουργήσει και γιατί. Μακριά στην έρημο ( http://bit.ly/kORmVt ) και ορατές μόνο από τον αέρα, αυτές οι μυστηριώδεις γραμμές έχουν εμπνεύσει πολλές φανταστικές εξηγήσεις για τη δημιουργία τους. Χαραγμένα στην επιφάνεια της άμμου, υπάρχουν 300 σχέδια φτιαγμένα από ευθείες γραμμές και γεωμετρικές μορφές.

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, νησιά Whitsunday, Αυστραλία


Mια βουτιά κάτω από τα κύματα, στο χρωματιστό κόσμο του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου ( www.greatbarrierreef.org/ ), αποτελεί πραγματικό ταξίδι. Απαρτίζεται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά και εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των 2.600 χιλιόμετρων σε μία θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 344.400 τετρ.χλμ. ( http://bit.ly/iy1B4i ). Επίσης, είναι ορατός από το διάστημα. Αποτελείται και σχηματίζεται από δισεκατομμύρια κοράλλια, όντας σημαντική πηγή βιοποικιλότητας και αποτελεί από το 1981 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Nubra Valley, Ladakh, Ινδία


Η περιοχή Λαντάκ της Ινδίας ( http://bit.ly/ij2E34 ), που ονομάζεται συχνά και «Moonland», περιτριγυρίζεται από βουνά και οι κατοικίες είναι λιγοστές. Η επιβλητική και αφιλόξενη nubra Valley ( www.tourism-of-india.com/nubravalley.html ), είναι η άγρια σεληνιακή καρδιά της περιοχής. Όπως και το υπόλοιπο Λαντάκ, η κοιλάδα Nubra είναι μια έρημος με μεγάλο υψόμετρο, όπου παρατηρούνται σπάνια βροχοπτώσεις και υπάρχει ελάχιστη βλάστηση.

Παραλία Σαρακήνικο, Μήλος, Κυκλάδες


Η απουσία βλάστησης σε συνδυασμό με το λευκό των βράχων στην παραλία Σαρακήνικο της Μήλου ( http://bit.ly/lvSBfW ), δημιουργούν μια αίσθηση μοναδική. Πρόκειται για ηφαιστειακούς σχηματισμούς με συνεχείς επιστρώσεις υλικών και πληθώρα απολιθωμάτων. Στην περιοχή επίσης υπάρχουν αρκετές μικρές σπηλιές.

Καλντέρα Σαντορίνης, Κυκλάδες


Η Σαντορίνη ( http://bit.ly/ldjwqs ) είναι ένα από τα πιο κοσμικά και τουριστικά νησιά των Κυκλάδων της και η θέα της καλντέρας της, της κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακή και μοναδική. Η ηφαιστειακή, άγρια ομορφιά του τοπίου και τα εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα από την κορυφή της καλντέρας, κάνουν το νησί πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους.

www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις