Υγιεινή: Μύθοι και αλήθειες

Υγιεινή ζωή

Τα θέματα υγιεινής είναι ιδιαίτερα επίκαιρα, ειδικά τώρα που όλοι είμαστε σε αυξημένο συναγερμό λόγω της νέας γρίπης αλλά και για την προφύλαξη από λοιμώξεις, ειδικά του αναπνευστικού. Είναι όμως η γνώση μας γύρω από την υγιεινή επαρκής και, κυρίως, σωστή; Ας ξεχωρίσουμε λοιπόν την αλήθεια από τον μύθο.

- Η μούχλα είναι υπεύθυνη για λοιμώξεις.

ΑΛΗΘΕΙΑ! Έρευνες έχουν δείξει ότι η ύπαρξη υγρασίας ή μούχλας στο σπίτι αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης φαρυγγίτιδας και βρογχίτιδας. Όσο για τους αλλεργικούς, αυξάνονται οι κρίσεις άσθματος, τα επεισόδια αλλεργικής ρινίτιδας και το έκζεμα. Για να αποφύγετε την υγρασία, φροντίστε να αερίζετε συχνά το σπίτι και να αφήνετε τις βρεγμένες πετσέτες να στεγνώνουν στο μπαλκόνι. Για να αντιμετωπίσετε τη μούχλα, χρησιμοποιείστε διάλυμα με χλωρίνη.

- Ακόμα και τα φυσικά αποσμητικά χώρου είναι βλαβερά για τις αναπνευστικές οδούς.

ΑΛΗΘΕΙΑ! Τα αρωματικά στικ, τα κεριά και τα έλαια απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα χημικές ουσίες που προκαλούν ερεθισμούς. Τα αιθέρια έλαια μάλιστα και τα αποσμητικά μπορεί να ευθύνονται και για τις κρίσεις άσθματος.

- Το οινόπνευμα είναι απαραίτητο για να απολυμάνουμε τα χέρια μας.

ΛΑΘΟΣ! Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το προσεκτικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι, το οποίο πρέπει να έχει διάρκεια τριάντα δευτερολέπτων. Μάλιστα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε υγρό σαπούνι, γιατί τα σαπούνια σε πλάκα παραμένουν υγρά για πολλή ώρα και διατηρούν τα μικρόβια. Όταν βρίσκεστε έξω από το σπίτι σας και δεν μπορείτε να πλύνετε τα χέρια σας, η χρήση ενός υδροαλκοολικού διαλύματος είναι μια λύση ανάγκης. Αυτό πια συνιστάται και από τις υγειονομικές αρχές για τον περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης της νέας γρίπης Α.

- Πρέπει να καθαρίζουμε τα αυτιά μας κάθε μέρα.

ΛΑΘΟΣ! Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι αρκετό να καθαρίζουμε τα αυτιά μας δύο φορές την εβδομάδα. Τονίζουν μάλιστα ότι το κερί είναι μια αποστειρωμένη και χρήσιμη ουσία, καθώς φιλτράρει τα βακτήρια, τους ιούς και τις σκόνες και προστατεύει το εσωτερικό του ακουστικού πόρου. Επιπλέον, ακόμα και όταν καθαρίζετε τα αυτιά σας, φροντίστε να μη σπρώχνεται βαθιά τη μπατονέτα. Το κερί παράγεται από αδένες που βρίσκονται στο εξωτερικό του αυτιού. Άρα, αυτή είναι η μόνη περιοχή που πρέπει να καθαρίζετε, γιατί διαφορετικά μπορεί να σπρώξετε το κερί προς το εσωτερικό και να μπλοκάρετε τον ακουστικό πόρο.

- Χρησιμοποιώντας τα ίδια μαχαιροπίρουνα με το παιδί μας, μπορούμε να του μεταδώσουμε κάποια λοίμωξη.

ΑΛΗΘΕΙΑ! Η κακή συνήθεια που έχουν πολλοί γονείς να δοκιμάζουν από το κουτάλι των παιδιών τους πριν τα ταΐσουν για να διαπιστώσουν τη θερμοκρασία ή για να τα πείσουν ότι το φαγητό είναι εύγευστο ενέχει κινδύνους. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μεταδώσετε στο παιδί σας από στοματικά βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα μέχρι ιούς του ΩΡΛ συστήματος.

www.otherside.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις