Έξι τροφές που κρατούν μακριά τον καρκίνο

Η σωστή διατροφή είναι το Α και το Ω για την εξασφάλιση της υγείας μας, ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, δεν χρειάζεται να πάμε μακριά: μόνο μέχρι την κουζίνα μας.



Όλες οι μελέτες που αφορούν στη διατροφή και τον καρκίνο καταλήγουν στο ότι η κατανάλωση τροφών που προέρχονται από φυτά, μπορούν να μας προστατέψουν λόγω των θρεπτικών συστατικών που προέρχονται από αυτά. Γι’ αυτό από σήμερα κι όλας, βάλτε στο καθημερινό πρόγραμμά σας 5 με 9 μερίδες από όλα τα είδη των φρούτων και των λαχανικών, δίνοντας βαρύτητα στα παρακάτω και προφυλάξτε τον εαυτό σας από την επάρατη νόσο.

Μούρα, τα αντικαρκινικά

Όλα τα μούρα περιέχουν θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από τα φυτά, τα οποία έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Ειδικότερα, όμως, τα σμέουρα, έχουν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις φυτοχημικών που ονομάζονται ανθοκυανίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την ανάπτυξη προκαρκινικών κυττάρων και αποτρέπουν τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και επέκταση καρκινικών όγκων. Τα μούρα βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου του εντέρου, του οισοφάγου, του στόματος και του δέρματος. Tip: Μισό φλιτζάνι οποιουδήποτε είδους μούρου καθημερινά, μπορεί να κάνει καλό στην υγεία μας μακροπρόθεσμα.

Ντομάτα: φτιάξτε μια αντικαρκινική... σαλάτα

Αποτελεί την καλύτερη πηγή λυκοπενίου, ενός καροτενοειδούς που δίνει στις ντομάτες το κόκκινο χρώμα τους. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition and Cancer, το λυκοπένιο εμποδίζει την ανάπτυξη κυττάρων που προκαλούν καρκίνο του ενδομητρίου, ο οποίος οδηγεί σε περίπου 8000 θανάτους το χρόνο. Μαζί με αυτό το είδος καρκίνου, οι ντομάτες εμποδίζουν και τον καρκίνο των πνευμόνων, του προστάτη και του στομάχου. Tip: Τα μεγαλύτερα οφέλη προέρχονται από τις μαγειρεμένες ντομάτες, καθώς η αυξημένη θερμοκρασία αυξάνει την ποσότητα λυκοπενίου που απορροφάμε. Προσθέστε λοιπόν στα μακαρόνια σας μαγειρεμένη σάλτσα ντομάτας.

Καρύδια: σπάστε τα και φάτε τα!

Οι φυτοστερόλες των καρυδιών, οι οποίες μοιάζουν με μόρια χοληστερόλης και βρίσκονται στα φυτά, έχει αποδειχτεί ότι μπλοκάρουν τους υποδοχείς οιστρογόνων στα καρκινικά κύτταρα του στήθους, πιθανόν μειώνοντας την ανάπτυξη των κυττάρων. Τα καρύδια εκτός από τον καρκίνο του μαστού, βοηθούν στην πρόληψη και του καρκίνου του προστάτη. Tip: Λάβετε τα καλύτερα αποτελέσματα, καταναλώνοντας 30 γραμμ. καρύδια την ημέρα.

Σκόρδο: φάρμακο και για τον καρκίνο

Τα φυτοχημικά που βρίσκουμε στο σκόρδο, σύμφωνα με ειδικούς σταματούν τη δημιουργία νιτροσαμινών, καρκινογενών ουσιών που σχηματίζονται στο στομάχι (και στα έντερα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες) όταν καταναλώνουμε κάποια κοινά συντηρητικά τροφών, τα νιτρικά άλατα. Για του λόγου το αληθές, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες στην Άιοβα, έδειξε ότι όσες ακολουθούσαν διατροφή με υψηλά ποσοστά σκόρδου, παρουσίαζαν 50% μικρότερο κίνδυνο σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, όπως του στήθους, του εντέρου, του οισοφάγου και του στομάχου. Tip: Κόψτε μια σκελίδα φρέσκου σκόρδου, λιώστε τη (το λιώσιμο βοηθά στην απελευθέρωση ωφέλιμων ενζύμων) και ρίξτε τη στη σάλτσα ντομάτας καθώς σιγοβράζει, για να αυξήσετε την αντικαρκινική της δράση.

Μπρόκολο: ο αρχηγός των λαχανικών


Τα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι κ.ο.κ., έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, με το μπρόκολο να αποτελεί τον... αρχηγό όλων, αφού είναι το μοναδικό λαχανικό που περιέχει επαρκή ποσότητα σουλφοραφάνης, η οποία ενισχύει την παραγωγή των προστατευτικών ενζύμων του οργανισμού και τον «καθαρίζει» από τις χημικές ουσίες που μακροπρόθεσμα οδηγούν σε καρκίνο. Η ίδια ουσία, καταστρέφει επίσης τα καρκινικά κύτταρα που συντελούν στην ανάπτυξη όγκων. Το μπρόκολο βοηθά στην καταπολέμηση διαφόρων ειδών καρκίνου, όπως τον καρκίνο του στήθους, των πνευμόνων, του συκωτιού, του προστάτη, του δέρματος, του στομάχου και της ουροδόχου κύστης. Tip: Όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα, γι’ αυτό προσθέστε το όπου μπορείτε, από την σαλάτα μέχρι την... πίτσα σας.

Φασόλια: οι υγιεινοί μας σύμμαχοι

Μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έδειξε ότι τα μαύρα φασόλια μείωσαν σημαντικά τα περιστατικά καρκίνου του εντέρου σε ποντίκια, εν μέρει λόγω του ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε όσπρια, αυξάνει τα επίπεδα του βουτυρικού οξέος, το οποίο σε υψηλές συγκεντρώσεις έχει προστατευτική δράση απέναντι στην ανάπτυξη καρκίνου. Μια διαφορετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Crop Science, έδειξε επίσης ότι τα αποξηραμένα φασόλια ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην παρεμπόδιση του καρκίνου του μαστού σε ποντίκια. Tip: Προσθέστε στη διατροφή σας μισό φλιτζάνι όσπρια μερικές φορές την εβδομάδα, προτιμώντας τα αποξηραμένα.

Τι πρέπει να αποφεύγετε

Ζωικά λίπη: Το κρέας, το τυρί και το βούτυρο είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος, το οποίο συνδέεται όχι μόνο με την παχυσαρκία, αλλά και με περιστατικά καρκίνου. Προτιμήστε άλλες πηγές πρωτεΐνης όπως το ψάρι, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και τα φασόλια.

Eπεξεργασμένες τροφές: Ένα χοτ ντογκ ή μερικές φέτες μπέικον δεν θα σας κάνουν τόσο κακό, αλλά προσέξτε μην αποτελέσουν μέρος της διατροφής σας συστηματικά. Κάποια από αυτά περιέχουν υψηλά ποσοστά νιτρικών αλάτων και άλλων συντηρητικών που σε μεγάλες ποσότητες και μακροχρόνια χρήση μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου ή άλλων ειδών.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ: Καλό είναι να σταματάτε μετά το πρώτο ποτό, καθώς οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στον οισοφάγο, το στόμα και το στήθος.

www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις