Γιατί να προτιμάτε τα φρούτα του καλοκαιριού;

Το καλοκαίρι έφτασε και όλοι ανυπομονούμε να τρέξουμε στις παραλίες και να χαρούμε τη θάλασσα και το ζεστό καιρό. Το καλοκαίρι όμως εκτός από τις ηλιόλουστες μέρες και το δροσερό αεράκι μας προσφέρει και ένα ανεκτίμητο θησαυρό… τα φρούτα του καλοκαιριού! Πολλά είναι τα φρούτα που περιλαμβάνονται στο καλοκαιρινό μας διαιτολόγιο, άλλα δροσερά, άλλα γλυκά, πλούσια σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Ποια είναι όμως τα φρούτα του καλοκαιριού;
Αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, περιέχει βιταμίνες Α, E, K, σύμπλεγμα Β, C, αλλά και μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο και ασβέστιο. Περιέχει πρωτεΐνη και μονοακόρεστα λιπαρά, με βουτυρώδη γεύση, που μειώνει τη χοληστερίνη και προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Δίνει 161 θερμίδες/100γρ.
Ακτινίδιο
Ο καρπός του ακτινίδιου είναι πλούσιος σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, έχει υψηλή διατροφική αξία και είναι καλή πηγή βιταμίνης C. Περιέχει φυτικές ίνες που βοηθάνε την πέψη και την καλή λειτουργία του εντέρου. Δίνει 49 θερμίδες/100γρ.
Ανανάς
Εξωτικό φρούτο με δροσερή, γλυκιά γεύση και χρώμα κίτρινο. Περιέχει μαγγάνιο, που ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και βιταμίνη C. Ανεβάζει το μεταβολισμό και τις καύσεις βοηθώντας έτσι στην απώλεια βάρους. Καλή επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος την καλοκαιρινή περίοδο. Δίνει 49 θερμίδες/100γρ.
Βερίκοκα
Φρούτο σαρκώδες, γλυκό, εύγεστο και χρώμα πορτοκαλοκίτρινο. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Β1, Β2, σε μέταλλα όπως κάλιο και ασβέστιο καθώς και φυτικές ίνες. Πολύ καλό σε ωμή αλλά και ξερή μορφή για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Δίνει 51 θερμίδες/100γρ.
Δαμάσκηνα
Το δαμάσκηνο είναι ένα φρούτο με πολύ γλυκιά γεύση και ωραίο άρωμα. Έχει σχήμα ωοειδές ή ελλειψοειδές και χρώμα βαθύ μπλε ή μοβ όταν ωριμάσει. Τρώγεται νωπός σαν φρούτο ή αποξηραμένος χωρίς να αλλοιωθούν τα ιχνοστοιχεία του. Το δαμάσκηνο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, και C. Περιέχει επίσης ασβέστιο, κυτταρίνη, μαγνήσιο και βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου αφού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών. Δίνει 75 θερμίδες/100γρ.
Καρπούζι
Ο βαρώνος του καλοκαιριού. Δροσερό και πλούσιο σε νερό με γλυκιά γεύση και κόκκινο χρώμα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, Β1, C, β-καροτένιο, ιχνοστοιχεία κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Το καρπούζι περιέχει επίσης και λυκοπένιο είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων εκφυλιστικών νόσων και διάφορων μορφών καρκίνου εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Δίνει 26 θερμίδες/100γρ.
Κεράσια
Έχουν σχήμα σφαιρικό και η φλούδα τους είναι λεία και γυαλιστερή είναι μικρά σε μέγεθος και το χρώμα τους αλλάζει με την ποικιλία με γεύση γλυκιά, όξινη και στυφή. Πλούσια σε βιταμίνη C και ελλαγικό οξύ, ουσία που εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, φυτικές ίνες, σίδηρο, ασβέστιο και κάλιο. Τα κεράσια έχουν ισχυρή καθαρτική δράση. Δίνει 70 θερμίδες/100γρ.
Κορόμηλα
Έχει χρώμα κόκκινο, κιτρινωπό ή πράσινο ανάλογα με την ποικιλία. Η γεύση του κορόμηλου είναι γλυκιά και αρωματική και διαφέρει ελάχιστα από ποικιλία σε ποικιλία. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και περιέχουν ακόμα βιταμίνη Α και νικοτινικό οξύ. Δίνει 66 θερμίδες/100γρ.
Μούσμουλα
Είναι στρογγυλός ή ωοειδής ανάλογα με την ποικιλία και όταν ωριμάσει αποκτά κίτρινο χρώμα. Το μούσμουλο τρώγεται νωπό σαν φρούτο και δεν δέχεται περαιτέρω επεξεργασία γιατί είναι ευαίσθητο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και σε ασβέστιο. Δίνει 48 θερμίδες/100γρ.
Νεκταρίνια
Το κύριο διατροφικό στοιχείο που δίνει είναι οι φυτικές ίνες οπότε είναι ένα φρούτο ιδιαίτερα καλό για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Δίνει 49 θερμίδες/100γρ.
Πεπόνι
Φρούτο γλυκό και σαρκώδες με σχήμα στρογγυλό ή ωοειδές, φλούδα παχιά ή λεπτή, χρώμα κίτρινο ή πρασινωπό, επιφάνεια φλούδας λεία ή με γραμμώσεις, γεύση γλυκιά και αρωματική, σάρκα στερεή, χυμώδης, μαλακιά ή σκληρή που στο κέντρο της σχηματίζει κενό και εκεί βρίσκονται οι πολυάριθμοι σπόροι. Περιέχει κάλιο, βιταμίνες C και B καροτίνιο καθώς και μέτρια ποσότητα φυτικών ινών. Δίνει 33 θερμίδες/100γρ.
Ροδάκινα
Έχει σφαιρικό ή ωοειδές σχήμα, η σάρκα είναι χυμώδης, αρωματική με γλυκιά και υπόξινη γεύση, πλούσιο σε βιταμίνες (κυρίως C) αλλά και ιχνοστοιχεία, μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ζάχαρη και πρωτεΐνες. Δίνει 38 θερμίδες/100γρ.
Σταφύλι
Τα σταφύλια διαχωρίζονται με βάση το χρώμα του, λευκό, κόκκινο και μαύρο. Το σταφύλι ιατρικά καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών. Είναι πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνες, έχει και αντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης, που βρίσκεται στη φλούδα του. Δίνει 69 θερμίδες/100γρ.
Σύκα
Είναι φρούτο πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και για αυτό και συστήνονται σε άτομα με κακή λειτουργία εντέρου. Καταναλώνονται ωμά αλλά και αποξηραμένα και έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση. Δίνει 80 θερμίδες/100γρ.
Φράουλες
Οι φράουλες έχουν υπέροχη γλυκιά γεύση και έντονο κόκκινο χρώμα, καταναλώνονται σαν νωπό φρούτο αλλά και επεξεργασμένες. Πλούσια πηγή βιταμίνης C και φυτικών ινών απαραίτητων για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επίσης περιέχει ελαγικό οξύ, που παρουσιάζει σημαντική δράση ενάντια σε καρκινογόνους παράγοντες. Δίνει 37 θερμίδες/100γρ.

Δροσερά και γλυκά στη γεύση όλα τα φρούτα του καλοκαιριού είναι εξαιρετικές απολαύσεις. Μην ξεχνάτε Φρονήστε το καλοκαίρι αυτό να μη λείψουν από το καθημερινό σας διαιτολόγιο.



Γράφει η Ζωή Πορφύρη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
http://www.mednutrition.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις