«The Microsoft Home»



Αρκετοί χρήστες στο πέρασμα των ετών, από τη δεκαετία των ‘80s έως και σήμερα, θεωρούν πως η Microsoft - η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο – δεν ξέρει να προγραμματίζει καλά, ενώ το ακριβώς αντίθετο ισχυρίζεται εξίσου μεγάλη ομάδα χρηστών. Όπως καταλαβαίνετε, οι απόψεις διίστανται, κυρίως γιατί το γνωσιακό επίπεδο των χρηστών ποικίλλει, αλλά και γιατί «αιωρείται» ένας μύθος γύρω από την προγραμματιστική «δεινότητα» της εταιρείας, ο μύθος περί προγραμματιστικής ανεπάρκειας.

Όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς η Microsoft έχει (πίσω από κλειστές πόρτες για το κοινό) επιδείξει πολύ καλές προτάσεις λογισμικού, οι οποίες όμως δεν μπόρεσαν να δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας, για έναν λόγο και μόνο, που και αυτός με τη σειρά του προέρχεται από έναν άλλο παράγοντα. Ο λόγος είναι ότι οι προτάσεις κρίθηκαν μη εμπορικές (άρα και πιθανώς καταστροφικές σε περίπτωση διάθεσης), επειδή (εδώ εισέρχεται ο παράγοντας) δεν ήταν συμβατές με το προγενέστερο λογισμικό.

Όπως θα γνωρίζουν οι έχοντες βαθύτερη γνώση περί λογισμικού αλλά και hardware υπολογιστών, πολλές φορές η ουσιαστική εξέλιξη ενός συνδυασμού λογισμικού-hardware, πρέπει να κόψει την «σύνδεση» με προγενέστερα προϊόντα για να επιτευχθεί η πραγματική πρόοδος, κάτι όμως που δεν συμφέρει καθόλου μια εταιρεία τεραστίου μεγέθους, όπως η Microsoft, όπου τα προϊόντα της βασίζονται στην προς-τα-πίσω συμβατότητα, ειδάλλως δεν θα είχαν εμπορική αξία (φανταστείτε για παράδειγμα τα επερχόμενα Windows 8, προς χάριν της εξέλιξης να μην είναι καθόλου συμβατά με τα Windows 7!).

Έτσι, όσο η Microsoft εξελίσσει εν μέρει το λογισμικό της (εν μέρει, ώστε να διατηρηθεί η σημαντική συμβατότητα), τόσο θα παραμένουν να υπάρχουν οι αμφισβητίες, όσο και οι υποστηρικτές της σχετικά με τις ικανότητες που διαθέτει προγραμματιστικά. Βέβαια, μια εταιρεία εμβέλειας Microsoft, με τους απίστευτους οικονομικά πόρους, έχει τη δυνατότητα να επενδύει σε project εντελώς πειραματικά, ως εκ τούτου απαλλαγμένα από την εμπορική σημασία, άρα και άνευ «εγκλεισμών» συμβατότητας με άλλο λογισμικό.

Με πιο απλά λόγια δηλαδή, η Microsoft επενδύει σε project που εμπεριέχουν τελείως διαφορετικές τεχνολογίες, πολλές φορές καινοτομίες που κατά κάποιο τρόπο, προσφέρουν «ματιές στο μέλλον». Ένα από αυτά -κρυφά προς το κοινό- project, είναι το «The Microsoft Home» (κατά το ελληνικότερο: «Το Microsoft Σπίτι»), ένας χώρος που οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες – προγραμματιστές έχουν αφεθεί ελεύθεροι από την εταιρεία να...οργιάζουν (από πλευράς ιδεών και πρωτοποριακών εφαρμογών). Μέσα σε αυτό το σπίτι του μέλλοντος, όπως είναι ο ορθότερος χαρακτηρισμός, βρίσκονται αρκετές νέες τεχνολογίες, οι οποίες τεστάρονται κατά πόσο (θα) εξυπηρετούν την καθημερινότητά μας ή / και αν μας βελτιώνουν την ποιότητα ζωής (τουλάχιστον εντός του «σπιτιού» της Microsoft). Τεχνολογίες και ιδέες όπως, ασύρματη (χωρίς καλώδια) φόρτιση των συσκευών-gadget απλώς τοποθετώντας τα σε μια διακοσμητική πιατέλα και δια-δραστικοί (interactive) τοίχοι με τον χρήστη-κάτοικο, που προβάλλουν βίντεο αλλά και μηνύματα από ιστοσελίδες (π.χ. Twitter). Το project «The Microsoft Home» ξεκίνησε το 1994 και πριν από λίγες μέρες άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό (όπως αναφέραμε πιο πάνω, το project ήταν αυστηρά και μόνο για τα μάτια της εταιρείας), προσφέροντας διά των Steve Clayton και Flora Goldwaite της Microsoft, μια βίντεο-παρουσίαση στην ιστοσελίδα «channel9.msdn.com».



Εμείς αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι πολύ καλά πράττει η Microsoft που επενδύει και πειραματίζεται σε τέτοια ενδιαφέροντα project, καθώς πολλές φορές η τεχνογνωσία και εμπειρία που αποκτάται από τέτοια εγχειρήματα, χρησιμοποιείται εν τέλει στις καταναλωτικές συσκευές και τέλος, καλό θα ήταν σιγά-σιγά η Microsoft να αρχίσει να κόβει τους «ομφάλιους λώρους» με τα προγενέστερα (και ξεπερασμένα) Λειτουργικά Συστήματα (OS) της, ώστε να καταφέρει να αποδεσμευτεί επιτέλους από συμβατότητες δεκαετίας κι έτσι να προσφέρει μελλοντικά κάτι το ουσιαστικά πρωτοποριακό και όχι μια αναβάθμιση / βελτιστοποίηση του προγενέστερου OS, υπό τη νέα ονομασία «Windows X» (όπου X = αύξων αριθμός)।

www.zougla.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις