5 λόγοι που το Chromebook μπορεί να αντικαταστήσει τα Windows

Μπορεί πολύς κόσμος να βρίζει τη Microsoft και τα προβλήματα των Windows, η αλήθεια είναι όμως πως κανένας από τους ανταγωνιστές της (Mac, Linux) δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία της M$ στα λειτουργικά συστήματα. Μήπως όμως το νεοφερμένο λειτουργικό της Google, Chrome OS, που θα κυκλοφορήσει στα πρώτα Chromebooks στα μέσα Ιουνίου, καταφέρει να πετύχει ακριβώς αυτό? Σας παρουσιάζουμε πέντε λόγους που μας κάνουν να κλίνουμε προς το "ναι".
1. Ελκυστική τιμή για επιχειρήσεις

Η νέα τάση της μόδας στους υπολογιστές στα εταιρικά περιβάλλοντα, τουλάχιστον πέραν των συνόρων μας, είναι τα ενοικιαζόμενα συστήματα, υπολογιστές τους οποίους οι εταιρεία πληρώνει με το μήνα, καθώς με αυτό τον τρόπο, η αντικατάσταση σε περίπτωση βλάβης είναι πιο συμφέρουσα από την επιδιόρθωση.

Η Google στοχεύει σε αυτή ακριβώς τη νοοτροπία, με ένα ελκυστικό πακέτο: Με 28 δολάρια το μήνα όχι μόνο παρέχει συνεχείς βελτιώσεις στο λειτουργικό σύστημα Chrome OS, αλλά κάθε τρία χρόνια, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση, αναβαθμίζει το Chromebook ή το ChromePC.

Ουσιαστικά, η εταιρεία, με αυτό το πενιχρό ποσόν ανά υπάλληλο, διαβεβαιώνεται πως θα έχει υπολογιστές που δεν θα είναι ποτέ ξεπερασμένης τεχνολογίας - συν ότι όποιος χαλάσει, η Google επίσης τον αντικαθιστά άμεσα.

2. Ευκολία στη χρήση

Το Linux έχει αποκτήσει τη φήμη πως είναι δύσκολο στη χρήση. Μπορεί αυτό τα τελευταία χρόνια να μην είναι αλήθεια - δεν χρειάζεται πλέον να αποστηθίσεις 50 εντολές για να χρησιμοποιήσεις μια διανομή - όμως η αλήθεια είναι πως ακόμα και για τη χρήση του GNOME ή του KDE χρειάζεται μια μικρή προσαρμογή από τα Windows.

Στα Chromebooks, από την άλλη πλευρά, αν ξέρει κανείς να χρησιμοποιεί ένα web browser, ξέρει να χρησιμοποιεί το Chrome OS. Το interface είναι αυτό του Google Chrome, τόσο απλά. Ουσιαστικά, όποιος ξέρει να χειρίζεται έστω και στο ελάχιστο ένα υπολογιστή, μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα Chromebook

3. Πλήθος εφαρμογών

Ένας λόγος γκρίνιας όσον αφορά το linux είναι η έλλειψη εφαρμογών. Και αυτός βέβαια μπορεί να μην είναι αλήθεια, καθώς υπάρχουν αμέτρητες open source εφαρμογές για κάθε δουλειά, όμως η εύρεσή τους μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο και υπομονή απ' όσο θέλει να διαθέσει ο μέσος χρήστης.

Το Chrome OS έχει λύσει και αυτό το πρόβλημα. Η Google έχει συνάψει συμφωνία με τις Citrix και VMWare προκειμένου να μεταφέρει επαγγελματικές εφαρμογές των Windows στο Chrome OS. Η VMWare εφαρμόζει προγράμματα των Windows σε virtual περιβάλλοντα εδώ και χρόνια, ενώ η Citrix εδώ και δεκαετίες. Η αλήθεια είναι βέβαια πως κάποιες πιο βαριές εφαρμογές, όπως το Adobe Photoshop, χρειάζονται μια εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση στο Internet, αλλά με τις υπόλοιπες δεν υπάρχει πρόβλημα.

Επίσης, όπως τονίζει η Google, πολλοί ήδη τρέχουν εφαρμογές στο Cloud, όπως τα Google Docks ή το Salesforce.

4. Ασφάλεια

Όπως έχουμε αναφέρει επανειλλημένως, οι εποχές που οι κάτοχοι Macintosh ήταν εντελώς ασφαλείς από ιούς. Ακόμα και ο μέχρι πρότινος "άσπαστος" Chrome παραβιάστηκε. Από την άλλη μεριά, όμως, για κάθε επίθεση που λειτουργεί σε Macintosh, Linux τον Chrome Browser, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες που λειτουργούν στα Windows. Αυτό δεν είναι τυχαίο, βεβαίως, καθώς τα Windows είχαν προβλήματα ασφαλείας από τον αρχικό τους σχεδιασμό.

Τόσο το Linux όσο και ο Chrome Browser έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε δίκτυο, με όλους τους κινδύνους του. Απαραβίαστα δεν είναι, αλλά από την άλλη μεριά δεν παραβιάζονται και για πλάκα...

5. Brand Name

Ρωτήστε κάποιον στο δρόμο "Σου αρέσει το Ubuntu?" και θα νομίζει πως τον βρίζετε στα Αφρικανικά. Ονόματα όπως το Red Hat και openSUSE θα σας δώσουν απλά βλέματα απορίας.

Όμως αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της Google, η οποία είναι η επιχειρηματική επωνυμία με τη δεύτερη μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως (η πρώτη είναι η Apple, αν αναρωτιέστε, ενώ η Coca Cola δεν είναι καν στην πρώτη πεντάδα). Επίσης, στην κατασκευή των Chromebooks συνεργάζονται δύο επίσης πασίγνωστες εταιρείες, η Acer και Samsung.

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο καταναλωτής που θα προτιμήσει ένα Chromebook δεν θα αγοράσει ένα νέο και εξωτικό σύστημα. Θα αγοράσει έναν υπολογιστή με interface που γνωρίζει, από μάρκες που εμπιστεύεται.

Πρέπει η Microsoft να ανησυχεί? Νομίζουμε πως ναι। Γιατί, θυμάστε κάποτε, που όλοι χρησιμοποιούσαν τον Internet Explorer, και ύστερα εμφανίστηκε ο Firefox? Ίσως κάτι αντίστοιχο να γίνει τώρα και με τα λειτουργικά...

www.pcsteps.गर

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις