Τζον Λένον: Το θρυλικό σκαθάρι


Τζον Λένον αποτελεί ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερα σπάνιο κεφάλαιο της παγκόσμιας μουσικής. Συμπληρώντας 30 χρόνια από το θάνατό του όλα δείχνουν ότι οι πραγματικά σπουδαίοι καλλιτέχνες μένουν αναλλοίωτοι μέσα στο πέρασμα του χρόνου.
Είδωλο της ποπ, συνθέτης στιχουργός και τραγουδιστής ο John Winston Lennon όπως ήταν ολόκληρο το όνομά του, γεννήθηκε κατά τη διάρκεια γερμανικής αεροπορικής επιδρομής στις 9 Οκτωβρίου του 1940 στο Liverpool του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σε ηλικία 4 ετών οι γονείς του χώρισαν και ο μικρός John βρέθηκε να μεγαλώνει με τη θεία του Mimi. Ο πατέρας του ήταν ναυτικός σε εμπορικά πλοία με αποτέλεσμα να λείπει συνεχώς σε ταξίδια και να απουσιάζει από τη φροντίδα του γιού του. Η μητέρα του Julia από την άλλη, ξαναπαντρεύτηκε και επισκεπτόταν πολύ συχνά τον John και τη Mimi. Μάλιστα, εκείνη ήταν που του έμαθε να παίζει banjo και πιάνο και του αγόρασε την πρώτη του κιθάρα. Δυστυχώς, ο Lennon συγκλονίστηκε όταν μόλις 18 ετών την έχασε, από έναν αστυνομικό που τη χτύπησε με το αυτοκίνητό του ενώ βρισκόταν εκτός υπηρεσίας. Πολλοί αναφέρουν ότι αυτό το περιστατικό σημάδεψε βαθιά τη ζωή του.

Ως παιδί ο Lennon ήταν άτακτος και αγαπούσε να κάνει πλάκες και να μπλέκει σε μπελάδες, ενώ λάτρευε να ζωγραφίζει γκροτέσκες φιγούρες. Μάλιστα, οι καθηγητές του στο σχολείο συμφωνούσαν ότι θα ήταν καλό να πάει κολέγιο σε κάποια σχολή καλών τεχνών εφόσον είχε ιδιαίτερη κλίση εκεί, ενώ στα υπόλοιπα μαθήματα υστερούσε.
Στα 16 του, η έκρηξη του ονόματος του Elvis Prisley στη ροκ μουσική σκηνή είχε κάνει αίσθηση και επηρρεασμένος από αυτό ο νεαρός Lennon εμπνεύστηκε τη δημιουργία μιας μπάντας με το όνομα Quarry Men. Το 1957, ο John συναντάει τον Paul McCartney σε μια γιορτή της εκκλησίας. Γνωρίζονται και σύντομα τον προσκαλεί στο γκρουπ του δημιουργώντας το πιο επιτυχημένο στιχουργικό δίδυμο στη μουσική ιστορία.
Ο McCartney συστήνει τον επόμενο χρόνο τον George Harrison στον Lennon και τον κολλητό του Stuart Sutcliffe και μπαίνουν και αυτοί στην μπάντα του John. Έχοντας όμως πάντα ανάγκη από έναν πραγματικά καλό ντράμερ το γκρουπ καταλήγει τελικά το 1960 στον Pete Best.

Το πρώτο άλμπουμ του γκρουπ ήταν το Buddy Holly’s That’ll be the Day στα μέσα του 1958, ενώ το γκρουπ Crickets τους ενέπνευσε να αλλάξουν το όνομα της μπάντας τους. Από τότε ήταν που ο Lennon αστειευόταν για το όνομα του συγκροτήματος, λέγοντας ότι είχε δει ένα όνειρο με έναν άνδρα που κρατούσε μια πίπα που τον ώθησε να ονομάσει το γκρουπ Beatles αλλάζοντας το γράμμα E σε A.
Η μπάντα των Beatles ανακαλύφθηκε από τον Brian Epstein το 1961 στο Cavern Club που συνήθιζαν να εμφανίζονται. Ο Epstein εξασφάλισε στους Beatles νέο δίσκο με την EMI και η μπάντα κυκλοφορεί το πρώτο της single Love Me Do τον Οκτώβριο του 1962 με νέο ντράμερ τον Ringo Starr (Richard Starkey) και νέο παραγωγό τον George Martin, κατακτώντας την 17η θέση στα βρετανικά charts.


Ο Lennon γράφει το επόμενο single του γκρουπ Please Please Me και κατακτάει την κορυφή πλέον των βρετανικών charts, ενώ με τις μεγάλες επιτυχίες τους She Loves You και I Want to Hold Your Hand γίνονται η πιο διάσημη μπάντας της Βρετανίας.
Το 1964, οι Beatles έγιναν το πρώτο συγκρότημα που έκανε επιτυχία στις ΗΠΑ ξεκινώντας με τις εμφανίσεις τους στο πρόγραμμα της τηλεόρασης The Ed Sullivan Show στις 9 Φεβρουαρίου του 1964. Η υστερία για την μπάντα ξεκίνησε την «εισβολή της βρετανικής μουσικής» στις ΗΠΑ για να ακολουθήσουν οι The Rolling Stones και οι The Kinks. Μετά τις ΗΠΑ, οι Beatles επιστρέφουν στη Βρετανία για να ετοιμάσουν την πρώτη τους ταινία και την πρώτη τους παγκόσμια περιοδεία. ια μεγάλη καριέρα είχε ξεκινήσε για το συγκρότημα από τη μουσική έως τον κινηματογράφο και το lifestyle. Το 1965 μάλιστα η Βασίλισσα της Αγγλίας απένειμε στην μπάντα το MBE (Member of the Order of the British Empire) ενώ τον ίδιο χρόνο η συναυλία τους στο Shea Stadium της Νέας Υόρκης me 55.600 θαυμαστές αποτελεί την πιο πολυπληθή συναυλία όλων των εποχών.
Το 1966 η Beatlemania, όπως συνηθιζόταν να λέγεται, αρχίζει να φθίνει. Και μετά την συναυλία τους στο Candlestich Park του San Francisco τον Αύγουστο του 1966 το συγκρότημα σταματάει τις περιοδείες του.



Τα δείγματα από την επόμενη δουλειά τους συνδέονται με την εμπειρία τους από τον κόσμο των ναρκωτικών και έχουν αποτελέσματα όπως το Penny Lane/Strawberry Fields Forever και το θρυλικό Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Δυστυχώς, το 1967 η μπάντα σοκάρεται από την απώλεια του Epstein από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών και ο McCartney αναλαμβάνει τη νέα πορεία του γκρουπ.
Το 1962 ο Lennon παντρεύεται την Cynthia Powell και αποκτούν μαζί ένα γιο, τον Jullian που πήρε το όνομά του από την χαμένη μητέρα του τραγουδιστή. Η Cynthia έπρεπε να διατηρεί ένα πολύ χαμηλό προφίλ κατά τη διάρκεια της Βeatlemania και το 1968 όταν πέρνουν διαζύγιο, ο Lennon ξαναπαντρεύεται την γιαπωνέζα αρτίστα της avant-garde Yoko Ono την οποία είχε γνωρίσει στην Indica Gallery το Νοέμβριο του 1966.


Η σχέση του όμως με την Ono σε καλλιτεχνικό επίπεδο είχε φέρει ένταση με τα μέλη του γκρουπ. Μαζί εφηύραν μια φόρμα ειρινικής διαμαρτυρίας μένοντας στο κρεβάτι ενώ τους κινηματογραφούσαν και τους έπαιρναν συνέντευξη. Το single που κυκλοφόρησε από αυτή τους την ενέργεια με το όνομα The Plastic Ono Band, Give Peace a Chance το 1969 έγινε ο εθνικός ύμνος όλων των ειρηνιστών.
Ο Lennon δεν άργησε να εγκαταλήψει τους Beatleas και έτσι το 1969 μετά την ολοκλήρωσει του άλμπουμ Abbey Road οι δρόμοι τους χώρισαν. Το νέο όμως κρατήθηκε μυστικό μέχρι την ανακοίνωση του McCartney ότι επίσης αποχωρεί από το συγκρότημα τον Απρίλιο του 1970, ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του δίσκου τους Let It Be που ηχογράφησαν αμέσως μετά το Abbey Road.
Μετά τη διάλυση του γκρουπ ο Lennon κυκλοφόρησε το Plastic Ono Band και το 1971 ακολούθησε το μοναδικό Imagine που αποτελεί το πιο επιτυχημένο εμπορικά και με τις καλύτερες κριτικές για τον Lennon μετά τη διάλυση των Beatles.
Ο Lennon και η Ono μετακόμισαν στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο του 1971 παρά το γεγονός ότι συνεχώς κινδύνευαν με απέλαση από την κυβέρνηση Νίξον. Εξάλλου και ο Lennon είχε κακό προηγούμενο καθώς είχε καταδικαστεί για χρήση μαριχουάνας στη Βρετανία το 1968 παρά το γεγονός ότι ο ίδιος θεωρούσε ότι η αντιπάθεια προς το πρόσωπό του είχε να κάνει με την αντίθεσή του για τον πόλεμο του Βιετνάμ, κάτι που φαίνεται να αποδείχτηκε αρκετά χρόνια αργότερα, όταν μετά την παραίτηση Νίξον, o Lennon απέκτησε το 1976 την άδεια παραμονής στη χώρα.


Το 1972 ο Lennon εμφανίστηκε στο Madison Square Garden για να βοηθήσει τα διανοητικά ανάπηρα παιδιά και συνέχισε να δίνει την ειρηνική του μάχη για να παραμείνει στις ΗΠΑ. Όλη αυτή η συνεχής αγωνία για την παραμονή του είχε σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί η σχέση του με την Ono, με την οποία χώρισαν το 1973.
Ακόμα και τότε η καριέρα του δεν επηρεάστηκε. Κυκλοφόρησε τα επιτυχημένα Mind Games, Walls and Bridges και Rock and Roll και συνεργάστηκε με τον David Bowie και τον Elton John.
Η σχέση του με την Ono όμως φαίνεται ότι δεν ήταν κάτι απλό για αυτόν. Στο τέλος τα ξαναβρήκαν και η ευτυχία τους επισφραγίστηκε με το μοναδικό παιδί τους τον Sean και με την απόφαση του Lennon να απομακρυνθεί από τη μουσική βιομηχανία και να αφοσιωθεί στην οικογένειά του.
Το 1980, ωστόσο επέστρεψε στη μουσική με το άλμπουμ Couble Fantasy. Δυστυχώς, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του ο Lennon πυροβολήθηκε από έναν ψυχικά διαταραγμένο θαυμαστή του έξω από το διαμέρισμα του στη Νέα Υόρκη.
Ο John Lennon άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 40 ετών στο Roosvelt Hospital στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 φέροντας πολλαπλά τραύματα από όπλο στην πλάτη. Ο θάνατός του συγκλόνησε εκατομμύρια ανθρώπων ενώ οι πωλήσεις στους δίσκους του ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Σήμερα συνεχίζει να αποτελεί είδωλο και πρώτυπο από γενιά σε γενιά θαυμαστών του αποδεικνύοντας την αθανασία της φήμης του.

capital.gr






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις