Εδώ είναι Ελλάδα !

Το ελληνικό ποδόσφαιρο μοιάζει, ως οργανισμός, να προσφέρει απλόχερα βέλη των φαρέτρα των εντός και εκτός συνόρων υστερόβουλων επικριτών του και να υποβαθμίζει καθημερινά το επίπεδό του.

Οι βανδαλισμοί που πραγματοποίησαν άγνωστοι στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης άφησαν την αθλητική, και όχι μόνο, οικογένεια στην Ελλάδα άφωνη. Μια πιο προσεκτική ματιά, όμως, στον καθρέφτη, θα έπειθε τον οργανισμό που λέγεται «ελληνικό ποδόσφαιρο» ότι μόνο έκπληκτος δεν θα έπρεπε να μείνει με τα όσα συνέβησαν χθες το βράδυ.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο

Είναι λυπηρό, αλλά πέρα για πέρα αληθινό. Σε μια χώρα που οι χαρακιές της προσφυγιάς έχουν σημαδέψει για πάντα το κορμί της, δύο από τα πιο ιστορικά αθλητικά σωματεία που έχουν βαθιές προσφυγικές ρίζες από Ανατολάς, η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως και ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης, έχουν αποτύχει με τη στάση των διοικήσεών τους να αποτρέψουν μεμονωμένα περιστατικά κόντρας στις τάξεις των οπαδών τους.

Η αδικαιολόγητη από κάθε άποψη ενέργεια μερίδας των οπαδών (;) του Πανιωνίου που κατέστρεψαν μέρος του ίδιου τους του «σπιτιού», προκειμένου να μη διευκολυνθεί η ΑΕΚ, δεν είναι ένα ξαφνικό και απρόοπτο περιστατικό. Ας μην ξεχνάμε, ότι πριν από περίπου δέκα μήνες οι οπαδοί των δύο ομάδων ανήρτησαν εκατέρωθεν πανό, «απαντώντας» οι μεν στους δε για την προέλευση των δύο σωματείων. Λες και η «προσφυγιά» έχει «γονείς». Λες και ο πρόσφυγας που έφτασε κάποτε στη Νέα Φιλαδέλφεια και ο αδελφός του, που έτυχε να πάρει άλλο καραβάκι και να φτάσει στη Νέα Σμύρνη, δεν ανέβηκαν μαζί τον ίδιο Γολγοθά. Λες και δεν έχασαν την ίδια πατρίδα.

Στον αγώνα Πανιώνιος-ΑΕΚ τον Δεκέμβριο του 2009, «οπαδοί» του Πανιωνίου ανήρτησαν πανό που έλεγε «ντροπή της προσφυγιάς, δραγουμάνοι του ΠΟΚ» και το οποίο απευθυνόταν στους φιλάθλους της ΑΕΚ. Λίγες μέρες αργότερα, «οπαδοί» της ΑΕΚ ανήρτησαν, με τη σειρά τους, πανό σε αγώνα μπάσκετ της ομάδας τους στο Ελληνικό, το οποίο έλεγε «Tο κόκκινο της προσφυγιάς, τι σημαίνει ρε μπ…. λα, ρουφιάνοι της προσφυγιάς, ντροπή της Σμύρνης, ομαδούλα της γειτονιάς, φουκαράδες αιώνιοι».

Τα μάτια των προσφύγων γέμισαν με ντροπή. Τα μάτια των διοικούντων των δύο ομάδων, όμως, όχι. Με εκατέρωθεν ανακοινώσεις τους εκείνη τη περίοδο, όχι μόνο δεν παρουσιάστηκαν ενωμένες και αδελφομένες μπροστά στην «κρίση», αλλά μπήκαν και αυτές στα χαρακώματα που άνοιξαν μικρές ομάδες επιπόλαιων οπαδών τους.

Κάπως έτσι φτάσαμε και στα χθεσινά τραγελαφικά που έγιναν στη Νέα Σμύρνη. Και αν δεν προσέξουμε πάρα πολύ, τότε θα δούμε ακόμα χειρότερα πράγματα στους αγώνες που θα δώσουν οι δύο ομάδες την προσεχή σεζόν.

Μία ημέρα πριν από τον επαναληπτικό αγώνα της ΑΕΚ με τη σκωτσέζικη Νταντί Γιουνάιτεντ και όλα είναι στον «αέρα». Το ΟΑΚΑ είναι ακατάλληλο για να διεξαχθεί ο αγώνας, κάτι που έγινε κατανοητό και στον τελευταίο Ευρωπαίο πολίτη μέσα από την τηλεοπτική εικόνα στο φιλικό του Παναθηναϊκού με την Τζένοα.

Την ίδια στιγμή, τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν «πάρτι» με τα όσα έγιναν στη Νέα Σμύρνη. Οι Σκωτσέζοι της Νταντί λένε ότι «οι Έλληνες τα έκαναν μαντάρα» και χλευάζουν την αρτιότητα του γηπέδου του Πανιωνίου.

Χαρακτηριστικό του πώς μας αντιμετωπίζουν οι ξένοι είναι ίσως και το ακόλουθο περιστατικό. Σε αθλητικό δελτίο ειδήσεων στον Καναδά και αφού οι εικόνες από τη Νέα Σμύρνη παρουσιάστηκαν «μεγαλοπρεπώς», οι παρουσιαστές σχολίασαν ότι καλό θα ήταν να μην γκρινιάζουν οι Καναδοί για τα όσα συμβαίνουν εκεί και να σκεφτούν πόσο χειρότερα θα ήταν, αν ζούσαν στην Ελλάδα!

Ας μην εκνευριζόμαστε όμως. Εμείς οι ίδιοι τούς δώσαμε τα βέλη, με τα οποία μας χτυπούν… Zougla.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις