Διακοπές με σκάφος

Βουτιές στα καταγάλανα, βαθιά νερά των ελληνικών θαλασσών, ηλιοθεραπεία στην πλώρη ενός χλιδάτου σκάφους και βραδινές βόλτες στα γραφικά σοκάκια κατάλευκων νησιών! Αν κάπως έτσι ονειρεύεστε τις διακοπές σας, τώρα μπορείτε να τις πραγματοποιήσετε μόνο με 160 ευρώ την εβδομάδα. Πάρτε την παρέα σας, βάλτε πλώρη για Αιγαίο και Ιόνιο και αισθανθείτε Κροίσοι για λίγες μέρες!

Μπορεί η οικονομική κρίση να έχει πλήξει και τον θαλάσσιο τουρισμό, ωστόσο αρκετοί είναι οι Ελληνες που επιλέγουν πλέον να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές πάνω σε ένα ιστιοπλοϊκό ή μηχανοκίνητο σκάφος. Και αυτό γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις οι διακοπές εν πλω κοστίζουν πιο φθηνά απ’ ό,τι η διαμονή μιας εβδομάδας σε ένα καλό ξενοδοχείο, ενώ αρκετοί είναι και αυτοί που επιλέγουν να ανοίξουν πανιά θέλοντας να επισκεφθούν περισσότερα από ένα νησιά. Αν είστε από τους τύπους που λατρεύουν τη θάλασσα και θέλουν να κολυμπούν ανενόχλητοι καταμεσής του πελάγους, οι διακοπές σε σκάφος είναι ιδανικές.

«Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια οι Ελληνες επιλέγουν να κάνουν διακοπές πάνω σε σκάφος. Μαζεύονται παρέες και μοιράζονται τα έξοδα. Επιπλέον, οι πελάτες μας έχουν τη δυνατότητα να μαγειρέψουν εν πλω καθώς όλα διαθέτουν κουζίνα, ενώ το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι πως μπορεί να επισκεφτεί κανείς όποιον προορισμό θέλει. Κάθε μέρα μπορεί να αράζει και σε διαφορετικό λιμάνι» λέει ο υπεύθυνος της εταιρείας Αll4Yachting Θρασύβουλος Κανάρης.

Οι τιμές στα σκάφη εξαρτώνται από την περίοδο, το μέγεθος, την παλαιότητα και την πολυτέλεια που προσφέρεται. «Τα μεγέθη ποικίλουν από εννέα μέχρι είκοσι μέτρα και αντίστοιχα ποικίλλουν και οι τιμές. Για παράδειγμα, ένα εννιάμετρο σκάφος για τέσσερα άτομα κοστίζει 1.000 ευρώ την εβδομάδα. Βέβαια, σε περιόδους μικρότερης ζήτησης, όπως είναι ο Σεπττέμβριος και ο Οκτώβριος, το ίδιος σκάφος μπορεί να στοιχίζει 800 ευρώ» δηλώνει η υπεύθυνη της εταιρείας Fyly Yachting Αικατερίνη Γκούτου. Η τιμή ενοικίασης ενός ιστιοπλοϊκού σκάφους κυμαίνεται από 160 ευρώ μέχρι 400 ευρώ το άτομο ανά εβδομάδα.

«Υπάρχουν ιστιοπλοϊκά σκάφη με τρεις καμπίνες και το κόστος ανά άτομο ανέρχεται στα 160 ευρώ την εβδομάδα! Οπως καταλαβαίνετε, κοστίζει λιγότερο από την ενοικίαση ενός δωματίου» τονίζει ο κ. Κανάρης και συνεχίζει: «Ιστιοπλοϊκό σκάφος για οκτώ άτομα με τέσσερις καμπίνες ανέρχεται περίπου στα 200 ευρώ το άτομο την εβδομάδα, ενώ η τιμή ανεβαίνει στα Catamaran, όπου η τιμή φτάνει τα 400 ευρώ το άτομο». Στις τιμές της ενοικίασης τις περισσότερες φορές δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα skipper (καπετάνιου) και των καυσίμων. «Αυτά είναι extra στο κόστος» σημειώνει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας VIP Yachts Στέργιος Στεργιαννάκης και εξηγεί: «Ο skipper δεν είναι απαραίτητος εφόσον δύο από τους ναυλωτές διαθέτουν δίπλωμα ιστιοπλοΐας. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι αναγκαίος, αλλά το κόστος δεν ανεβαίνει ιδιαίτερα ψηλά. Η τιμή για τον καπετάνιο έρχεται περίπου στα 140 ευρώ την ημέρα. Σε μια παρέα δέκα ατόμων, για παράδειγμα, η τιμή βγαίνει στα 14 ευρώ. Επίσης, αξίζει να τονίσω πως τα ιστιοπλοϊκά είναι οικολογικά, ενώ δεν καίνε πολλή βενζίνη. Σχεδόν 50 ευρώ την εβδομάδα».

Η επιλογή ενός ιστιοπλοϊκού είναι πιο οικονομική απ’ ό,τι η ενοικίαση μηχανοκίνητου σκάφους. Ομως, ακόμη και τα άτομα που έχουν τη δυνατότητα να μείνουν σε ένα λουξ ξενοδοχείο επιλέγουν την ελευθερία που τους δίνει ένα μηχανοκίνητο σκάφος. «Υπάρχουν μηχανοκίνητα που η τιμή της ενοικίασής τους ανέρχεται στα 1.700 ευρώ την εβδομάδα, αλλά η τιμή δεν περιλαμβάνει τα καύσιμα. Φανταστείτε ότι μία ώρα πλεύσης στοιχίζει περίπου 300 ευρώ» τονίζει ο κ. Στεργιαννάκης. «Οι τιμές εμφανίζουν διακυμάνσεις, ανάλογα με το μέγεθος και το μοντέλο του σκάφους. Ενα πολυτελές μηχανοκίνητο σκάφος για τέσσερα άτομα με δύο καμπίνες κοστίζει 950 ευρώ την εβδομάδα για κάθε άτομο και όσο μεγαλύτερο είναι το σκάφος τόσο περισσότερο στοιχίζει. Το κόστος είναι περίπου ίδιο με αυτό των πεντάστερων ξενοδοχείων».

Espressonews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις