Η ινσουλίνη καταπολεμά το Αλτσχάιμερ

Η εισπνοή ινσουλίνης μπορεί να είναι η “απάντηση” στην καταπολέμηση της νόσου του Αλτσάιμερ, κυρίως στα πρώτα στάδιά της.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία η εισπνεόμενη ινσουλίνη, κυρίως στα πρώτα στάδια της νόσου, ενισχύει σημαντικά τη μνήμη και τη γνωσιακή λειτουργία των ασθενών.

Στο πλαίσιο της μελέτης, ασθενείς εισέπνεαν μικρή δόση ινσουλίνης δυο φορές τη μέρα. Τέσσερις μήνες μετά, τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν όχι απλά εμφάνισαν βελτίωση στη μνήμη αλλά και στη γνωσιακή λειτουργία τους. Σε άλλη ομάδα που έλαβε με τον ίδιο τρόπο μεγαλύτερη ποσότητα ινσουλίνης, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα ίδια. Είχαν μεν βελτίωση στη λειτουργικότητα στις καθημερινές συνήθειες αλλά όχι στη γνωσιακή λειτουργία τους.

Πολλές μελέτες μέχρι σήμερα έχουν αποδείξει πως οι ασθενείς που πάσχουν από την νόσο του Αλτσχάιμερ -που πλήττει 20 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας- εμφανίζουν μειωμένα ποσοστά ινσουλίνης στον εγκέφαλο ακόμη και κατά τα πρώτα στάδια εκδήλωσης της νόσου.

Η ινσουλίνη εξασφαλίζει την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Τα διαθέσιμα φάρμακα για το Αλτσχάιμερ αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα της νόσου, ενώ μέχρι στιγμής με κανένα φάρμακο οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να βελτιώσουν τη μνήμη και τη γνωσιακή λειτουργία των ασθενών.

πηγή : www.newsit.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις