Ολλανδία-Ισπανία 0-1

“Ευρωπαϊκός τελικός λέγαμε, δεν μπορούμε να περιμένουμε καλύτερο θέαμα...”. Αυτή η ατάκα του Γιάννη Διακογιάννη (κατά τη διάρκεια του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982) ήρθε στο μυαλό των περισσότερων κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου όταν ο ποδοσφαιρικός κυνισμός της Ολλανδίας χτύπησε κόκκινο.

Αριστα διαβασμένοι οι “οράνιε” δεν άφησαν εκατοστό ελεύθερου χώρου στο δικό τους μισό γήπεδο και δυσκόλεψαν αφάνταστα το χαρακτηριστικό, ισπανικό πάσινγκ γκέιμ το οποίο βρήκε εφαρμογή μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο καλύτερες ευκαιρίες της Ισπανίας στο πρώτο 45λεπτο έλαβαν χώρα ακριβώς τότε.

Για ολλανδική επιθετική δραστηριότητα, δεν μπορεί να γίνει λόγος. Με σκόρπιες ατομικές προσπάθειες του Ρόμπεν και μερικά στημένα, οι Ολλανδοί δεν θα μπορούσαν να απειλήσουν σοβαρά την εστία του Κασίγιας. Τους ενδιέφερε σε πρώτη φάση να μαρκάρουν αποτελεσματικά την πρώτη πάσα του Τσάμπι Αλόνσο, να βραχυκυκλώνουν τους Τσάβι και Ινιέστα και να απομονώνουν τον Βίγια. Και το κατάφεραν, έστω και αν επιστράτευσαν σκληρότητα που θα μπορούσε να τιμωρηθεί με κόκκινα κάρτα (μαρκάρισμα ντε Γιονγκ στον Αλόνσο).

Δεν περίμενε βέβαια κανείς ότι το σκηνικό του αγώνα θα άλλαζε στην επανάληψη και πράγματι δεν άλλαξε. Ηταν όμως φανερό ότι αφού η Ισπανία κέρδιζε συνεχώς μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, θα άφηνε και κενά στην άμυνά της. Εξαιτίας αυτών των κενών, ο Ρόμπεν βρήκε αλλά έχασε την ευκαιρία της κανονικής διάρκειας στο 62' όταν το πλασέ του εξοστρακίστηκε στα πόδια του Κασίγιας.

Από εκεί και πέρα....ρουτίνα. Πάσινγκ γκέιμ οι Ισπανοί (με την προσθήκη του Νάβας στη θέση του Πέδρο), ανελέητο πρέσινγκ οι Ολλανδοί και...μηδέν εις το πηλίκο. Εφόσον η Ισπανία επιχειρούσε πάντα να κάνει το κάτι παραπάνω στην τελική προσπάθεια, έβαζε βούτυρο στο ψωμί του αντιπάλου.

Στην παράταση, ο προπονητής της Ολλανδίας Μπερτ φαν Μάρβαϊκ προσπάθησε να φρεσκάρει την ομάδα του με την είσοδο του φαν ντε Φάαρτ αλλά η Ισπανία δεν παρέδωσε τα σκήπτρα του αγώνα, κάθε άλλο. Ο φρέσκος Φάμπρεγας έδωσε δύναμη στους Τσάβι και Ινιέστα και οι ρόχας φόρτωναν συνεχώς την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή.

H αποβολή του Χαϊντιχα με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 109' διευκόλυνε τα σχέδια των Ισπανών που απέκτησαν την πολυτέλεια να παίξουν με παίκτη παραπάνω για 11 λεπτά. Δεν χρειάστηκε παρά να περάσουν 7 λεπτά για να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα αυτό η Ισπανία. Στο 116' η πάσα του Φάμπρεγας έβγαλε μόνο του τον Ινιέστα και ο Καταλανός μέσος δεν λάθεψε. Το γκολ αυτό έμελλε να γράψει την ιστορία του τελικού και να χαρίσει τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στην Ισπανία για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Το φιλμ του αγώνα

Στο 5' κεφαλιά του Ράμος, βγάζει ο Στεκέλενμπουργ.

Στο 11' σουτ του Βίγια στην κίνηση, η μπάλα άουτ.

Στο 46' σουτ του Ρόμπεν, με δυσκολία αποκρούει ο Κασίγιας.

Στο 62' ανεπανάληπτο τετ-α-τετ του Ρόμπεν, με τον Κασίγιας, ο Ισπανός πορτιέρο βγάζει με τα πόδια!

Στο 70' από λάθος του Χαϊντιγκα, ο Βίγια έχει μεγάλη ευκαιρία αλλά το πλασέ του κοντράρεται.

Στο 77' καρφωτή κεφαλιά του Σέρχιο Ράμος, η μπάλα μόλις άουτ.

Στο 95' τετ-α-τετ του Φάμπρεγας με τον Στεκέλενμπουργκ, νικητής ο δεύτερος.

Στο 97' κεφαλιά του ανενόχλητου Ματάισεν, η μπάλα άουτ.

Στο 116' γκολ για την Ισπανία! Ο Ινιέστα φεύγει από κανονική θέση και εκτελεί τους Ολλανδούς, 0-1!

Συνθέσεις

Ολλανδία:

Μάρτεν Στεκέλενμπουργκ, Γιόρις Ματάισεν, Τζιοβάνι φαν Μπρόνκχορστ (105' Εντσον Μπράαφχαϊντ), Τζόνι Χάιτινχα, Γκρέγκορι φαν ντερ Βιλ, Νάιτζελ ντε Γιονγκ (99' Ράφαελ φαν ντερ Φάαρτ), Αριεν Ρόμπεν, Μαρκ φαν Μπόμελ, Γουέσλεϊ Σνάιντερ, Ντιρκ Κάουτ (71' Ελιέρο Ελία), Ρόμπιν φαν Πέρσι

Ισπανία:

Ικερ Κασίγιας, Κάρλες Πουγιόλ, Σέρχιο Ράμος, Τζουάν Καπντεβίλα, Γεράρδ Πικέ, Σέρχιο Μπούσκετς, Τσάμπι Αλόνσο (87' Τσεσκ Φάμπρεγκας), Τσάβι, Αντρές Ινιέστα, Νταβίντ Βίγια (105' Φερνάντο Τόρες), Πέδρο (60' Χεσούς Νάβας)

πηγή :www.contra.gr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις