Vuvuzela


Η Vuvuzela είναι στην πραγματικότητα μια κόρνα. Όχι και τόσο αθώα όμως, αφού με μήκος ένα μέτρο ο θόρυβος που προκαλεί είναι κάτι παραπάνω από εκκωφαντικός. Έγινε γνωστή από τους φιλάθλους της Ν.Αφρικής (χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια και σε άλλες χώρες όπως το Μεξικό, η Βραζιλία και το Ισραήλ) που την έπαιρναν μαζί τους στο γήπεδο για να ενισχύσουν και να υποστηρίξουν την ομάδα τους .

Η αυθεντική vuvuzela είναι φτιαγμένη από κασσίτερο, όμως το 2001 η εταιρεία Masincedane Sport κυκλοφόρησε στην Ν.Αφρική και την πλαστική της εκδοχή. Ως η "αποθέωση" της Vuvuzela μπορεί να θεωρηθεί το παιχνίδι ανάμεσα στους Kaizer Chiefs και τους Orlando Pirates, τις δυο μεγαλύτερες δυνάμεις του Νοτιοαφρικανικού ποδοσφαίρου, καθώς οι μεν οπαδοί των Kaizer Chiefs πηγαίνουν στο γήπεδο με κίτρινες vuvuzela και οι αντίστοιχοι των Orlando Chiefs με μαυρόασπρες!

Το συγκεκριμένο "μουσικό όργανο;" έχει απασχολήσει πολλές φορές τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες ενώ η χρήση του σε μερικές περιπτώσεις στο παρελθόν έχει απαγορευθεί. Η βασική κριτική που ασκείται είναι ότι λόγω του εκκωφαντικού θορύβου, οι παίκτες δε μπορούν να συγκεντρωθούν στον αγώνα ενώ και οι προπονητές δυσκολεύονται να δώσουν εντολές στους παίχτες τους! Χαρακτηριστικά ο Xabi Alonso μετά το τέλος του Confederations Cup είχε δηλώσει πως η vuvuzela πρέπει να απαγορευθεί γιατί κάνει τη ζωή των ποδοσφαιριστών δύσκολη ενώ δε βοηθά στη δημιουργία ατμόσφαιρας!






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις