Google Chrome OS

Έρχεται η πρώτη έκδοση του Google Chrome OS;


Μια φήμη που συζητείται έντονα στο Internet αυτές τις ημέρες έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για το επερχόμενο λειτουργικό σύστημα Google Chrome OS. "Αξιόπιστες πηγές" που επικαλείται η ιστοσελίδα TechCrunch αναφέρουν ότι η Google αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την πρώτη έκδοση του νέου λειτουργικού εντός των επόμενων ημερών και ίσως μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε.

Βέβαια, δεν πρόκειται ακριβώς για κεραυνό εν αιθρία, καθώς η Google έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι θα κυκλοφορήσει μια έκδοση μέσα στο φθινόπωρο του 2009. Δεδομένου ότι το φθινόπωρο θα μας αφήσει σε δύο εβδομάδες, δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε το Chrome OS πολύ σύντομα.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η έκδοση που θα κυκλοφορήσει θα υποστηρίζει συγκεκριμένους hardware drivers και μάλλον θα κάνει την εμφάνισή της σε ένα Eee PC της Asus. Οι εταιρείες του hardware που συνεργάζονται με τη Google για το νέο λειτουργικό είναι μεταξύ άλλων οι Acer, Adobe, Asus, Freescale, Hewlett-Packard, Lenovo, Qualcomm, Texas Instruments και Toshiba.

Το νέο λειτουργικό της Google βασίζεται στο Linux και είναι συμβατό τόσο με τα chips x86, όσο και με αυτά της ARM. Οι πρώτοι εμπορικοί υπολογιστές με το Chrome OS αναμένονται στα μέσα του 2010.

Πηγή: The Washington Post

Όπως δηλώνει η Google, το Chrome OS, το οποίο βασίζεται στον browser της εταιρείας, είναι σχεδιασμένο ώστε να είναι ελαφρύ, γρήγορο και να ανταποκρίνεται επιτυχώς στο νέο κύμα ισχυρών εφαρμογών που είναι διαθέσιμες στο Διαδίκτυο. Έτσι, βάσει αυτής της φιλοσοφίας, η δημιουργία του Chrome OS θα στοχεύει στην σύνθεση μια γρήγορης, σταθερής και ασφαλούς πλατφόρμας που θα απαρτίζει το νέο λειτουργικό σύστημα.

"Τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι περνούν όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά από τον υπολογιστή τους συνδεδεμένοι στο Web, χρησιμοποιώντας όλο και περισσότερες δυναμικές εφαρμογές και κάνοντας όλο και περισσότερο δυναμικά πράγματα. Για το λόγο αυτό, θέλαμε να δημιουργήσουμε μια ριζικά διαφορετική τεχνολογική εμπειρία, ειδικά, για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο σήμερα", δήλωσε ο Sundar Pichai, Αντιπρόεδρος Προϊοντικής Διαχείρισης. "Με το Google Chrome OS, κάναμε την πληροφορική γρηγορότερη, ευκολότερη και ασφαλέστερη από ποτέ. Αν και έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, είμαστε ενθουσιασμένοι από την πρόοδο που έχουμε σημειώσει μέχρι σήμερα και προσβλέπουμε στην «ανοιχτή» ανάπτυξη της τεχνολογίας με τη βοήθεια της κοινότητας του ανοικτού κώδικα".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, τα βασικά χαρακτηριστικά του Google Chrome OS θα εστιάζουν στην ταχύτητα, την ασφάλεια αλλά και την απλότητα.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο λειτουργικό θα πραγματοποιεί εκκίνηση και επανεκκίνηση ταχύτατα, ενώ οι ιστοσελίδες και οι εφαρμογές θα φορτώνουν και θα τρέχουν ομαλά και γρήγορα.

Επίσης, αφού η χρήση του Chrome OS θα γίνεται διαδικτυακά, κάθε tab θα λειτουργεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο sandbox ασφαλείας, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο επιθέσεων από κακόβουλο λογισμικό και ιούς.

Τέλος, το νέο λειτουργικό θα τρέχει όλες τις εφαρμογές μέσω Web, κάτι που σημαίνει ότι η επεξεργασία εγγράφων, PDFs αλλά και η προβολή εικόνων θα πραγματοποιείται διαδικτυακά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι χρήστες του μελλοντικού OS να μην χρειάζεται να κατεβάσουν κάτι επιπλέον ή να διαχειριστούν αναβαθμίσεις ώστε να δουλέψουν και να παίξουν στο Web.

πηγη: pcw.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις